Nieuwsbericht

Krapte huisvesting grootst in Roosendaal, Breda en Utrecht

Cijfers laten gevecht om de ruimte zien
 

januari 02, 2024

Maartje Smallenbroek

Head of Marketing, Communications & Positioning
+31 (0)20 5 405 405

De krapte voor huisvesting van bedrijven en consumenten is het grootste in Roosendaal, Breda en Utrecht. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL naar de leegstand en de vraag en het aanbod van huisvesting in de vijftig grootste gemeenten van Nederland.    

JLL ontwikkelde een krapte-indicator voor kantoren, bedrijventerreinen en woningen. Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL: “We keken daarbij naar de actuele leegstand en verhouding tussen aanbod en vraag over de afgelopen drie jaar. Van beide variabelen maakten we vervolgens een ranking waarna we een relatieve score bepaalden.” Deze zegt iets over de krapte die bedrijven en consumenten ervaren bij hun zoektocht naar huisvesting. Roosendaal prijkt met een kraptescore van 87 procent bovenaan de lijst, gevolgd door Breda (80 procent) en Utrecht (79 procent). 

Leegstand extreem laag 
Roosendaal ligt in een logistieke hotspot. Daardoor is er een relatief groot tekort aan bedrijventerreinen, constateert Bertens. “Daar is er een leegstandspercentage van slechts 0,7 procent. Dat is extreem laag.” Dat grote tekort aan bedrijventerreinen zien we ook terug bij Breda. “Breda heeft slechts een leegstand van 0,8 procent. Op de kantorenmarkt kampt de gemeente met een leegstand van circa 4,2 procent. Ook dat is krap. Verder huisvest Breda circa 90.300 huishoudens, maar beschikt het over ongeveer 86.700 woningen.” Als laatste Utrecht dat het grootste tekort ervaart in de woningmarkt. “Zowel op de krapte-indicator als het absolute tekort scoort Utrecht hoog. Ook op de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt kent Utrecht de nodige uitdagingen met een leegstand van respectievelijk 4,4 procent en 1,9 procent.”

Cijfers laten gevecht om ruimte zien 
De top 10 wordt volgemaakt door Westland (76 procent), Eindhoven (eveneens 76 procent), Zaanstad (75 procent), Leiden (74 procent), Lelystad (69 procent) en Helmond (65 procent). Bertens: “Deze cijfers laten duidelijk het gevecht om de ruimte in het dichtbevolkte Nederland zien. Gemeenten worstelen daarbij meer en meer om ruimte te vinden voor woningen, kantoren en bedrijventerreinen. Om een aantal voorbeelden te noemen: er wonen bij de vijftig grootste gemeenten van Nederland momenteel circa 8,3 miljoen mensen verdeeld over 4,1 miljoen huishoudens in 3,9 miljoen woningen. Dat wil zeggen dat mensen langer thuis wonen of samen een onderdak zoeken. Bijvoorbeeld in een studentenwoning.” 

Op vervoersknooppunten 
Die krapte is er niet alleen bij woningen, constateert Bertens. “Er staat in de vijftig grootste gemeenten circa 70,6 miljoen vierkante meter aan bedrijventerreinen en circa 37,2 miljoen vierkante meter aan kantorenvastgoed. Op bedrijventerreinen in die grootste gemeenten is de leegstand onder de 2 procent. Dat is extreem laag. Bij kantoren hebben we de afgelopen drie jaar gemeten. De krapte zou de komende jaren verlicht kunnen worden door het hybride werken, maar daar tegenover staat een grote vraag naar kantoren op openbaar vervoersknooppunten.” 
 


Over JLL

Al meer dan 200 jaar helpt JLL (NYSE: JLL), een toonaangevend wereldwijd zakelijk en financieel adviseur op het gebied van commercieel vastgoed en vermogensbeheer, klanten bij het kopen, bouwen, bewonen, beheren en investeren in diverse industriële, commerciële, residentiële en winkelpanden, evenals hotels. JLL is een Fortune 500® bedrijf met een jaarlijkse omzet van 20,9 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van meer dan 105.000 medewerkers. Gedreven door ons doel om de toekomst van vastgoed vorm te geven voor een betere wereld, helpen we onze klanten, medewerkers en gemeenschappen een betere weg te kiezen, SEE A BRIGHTER WAY SM. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website jll.com.