Investeringsklimaat Nederlandse woningmarkt
in Internationale Top

De dynamische vastgoedsector Living realiseerde in 2018 een totaal geïnvesteerd volume van ongeveer 70 miljard euro, met als koplopers Duitsland, de UK en Nederland.

juni 06, 2019

Onderzoek van vastgoedadviseur JLL voorspelt een uitzonderlijk gunstig investeringsklimaat voor de vastgoedsector in Europa, waarbij de vastgoedsector Living (co-living, appartementen, studenten-, meergezins- en zorggerelateerde huisvesting) dit jaar naar verwachting 30% zal groeien.

8 op de 10 investeerders zeggen te willen uitbreiden naar nieuwe Europese markten. De sector kan daarmee een financiële injectie van maar liefst 40 miljard euro tegemoet zien. In het afgelopen jaar bedroeg de totale waarde van de sector 69 miljard euro.

De goede resultaten van Living zijn met name te danken aan investeerders die willen inspelen op demografische ontwikkelingen, zoals de groeiende studentenpopulatie, kleiner wordende huishoudens, verstedelijking en de vergrijzing. Volgens de meest recente investeringscijfers is de categorie meergezinshuisvesting binnen Living het meest populair, hoewel 75% van de respondenten verwacht dat de investeringscijfers voor co-living het snelst zullen stijgen.

Het rapport signaleert verder dat maatschappelijk verantwoord vastgoed bij investeerders hoog op de agenda staat. Het aspect duurzaamheid wordt meegewogen bij investeringsbeslissingen, waarbij 80% van de respondenten zegt dat het zwaartepunt van de kapitaaltoewijzingen op duurzaam vastgoed ligt.

"Het onderzoek bevestigt de interesse die dagelijks getoond wordt door buitenlandse investeerders in de Nederlandse woningmarkt. Zelfs tegen de achtergrond van het macro-economische en politieke klimaat, ziet de toekomst voor de Europese markt voor Living er positief uit.”

Jorn Thoomes, Head of Living , JLL Nederland

Pieter Hendrikse, CEO JLL Nederland en member van de EMEA Living Board JLL: "In deze dynamische markt combineert ons Living-adviesteam vastgoed voor studenten en zorg met traditioneler vastgoed. Daarmee kunnen onze klanten toekomstige groei in deze branche simpel maar doeltreffend benutten, terwijl zij tegelijkertijd zicht houden op huidige en toekomstige vastgoedtrends."

Op basis van huidige en verwachte investeringen, blijkt de UK binnen de Living sector de meest aantrekkelijke markt te zijn, waarbij 79% van de investeerders al in de UK heeft geïnvesteerd of dit land als groeimarkt aanmerkt. Naast Nederland zijn de meest gewilde markten voor nieuwe investeringen Frankrijk en Zweden, op de voet gevolgd door Spanje en Ierland. 82% van de investeerders heeft gekozen voor rechtstreeks investeren in Living, terwijl 38% dit doet middels private vastgoedfondsen.

Het JLL European Living Survey is gebaseerd op een enquête onder meer dan 50 internationale vastgoedinvesteerders met een gecombineerde beheerportefeuille met een waarde van ruim 3,2 biljoen euro.

Lees het volledige onderzoek hier

Onderzoeksmethode
Het European Living Survey is opgesteld in samenwerking met Aberdeen Standard Investments en is gebaseerd op een enquête gehouden onder 50 investeerders met een gecombineerde beheerportefeuille met een waarde van ruim 3,2 biljoen euro. De respondenten zijn breed vertegenwoordigd, zowel qua bedrijfsgrootte als qua type investeringsbedrijf. Zij delen echter een gemeenschappelijke interesse in de European Living mogelijkheden, waarbij 78% al in deze sector heeft geïnvesteerd.

About JLL


JLL (NYSE: JLL) is een toonaangevend zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. JLL geeft vorm aan de toekomst van vastgoed voor een betere wereld. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologie creëert JLL waardevolle kansen, bijzondere ruimtes en duurzame vastgoedoplossingen voor onze klanten, onze mensen en onze omgeving. JLL is een Fortune 500 bedrijf met een jaarlijkse omzet van 16,6 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van bijna 95.000 medewerkers per 30 september 2021. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website: jll.nl.