Investeringen in Nederlandse appartementen stegen in 2018 met 35%

In Europa stegen deze investeringen met ruim 40%

augustus 14, 2019

Dit blijkt uit JLL’s European Multifamily Investment-rapport. Residentieel vastgoed biedt de grootste groeikansen voor institutioneel kapitaal in Europa. De investeringen in deze sector bedroegen in 2018 € 56 miljard, waarvan € 5,6 miljard in Nederland werd geïnvesteerd in transacties groter dan € 5 miljoen.

De veranderende demografie en economie zorgen ervoor dat steeds meer beleggers interesse tonen in de zogenaamde ‘living’ sector. Door het aanhoudende woningtekort en de steeds grotere vraag naar huurwoningen door bewoners, worden appartementen als een toekomstbestendige investering gezien.

Internationaal hebben voornamelijk het Verenigd Koninkrijk en Spanje hun positie aanzienlijk versterkt, naast de altijd sterke landen Nederland, Duitsland en Frankrijk als de grootste markten voor investeringen in woningen. In Ierland spelen internationale beleggers in op de huurgroeipotentie die ontstaat als gevolg van een ernstig tekort aan nieuwe woningen.

Uit het rapport wordt ook duidelijk dat naast de traditionele vraag naar grote portefeuilles, joint ventures (JV’s) en fusies en overnames steeds vaker voorkomen bij een toetreding door internationaal kapitaal tot een nieuwe markt. In het Verenigd Koninkrijk zijn single asset deals en JV’s met plaatselijke ontwikkelaars de meest voorkomende manieren om tot de markt toe te treden, terwijl de groei in Duitsland vooral afkomstig is van acquisities van grootschalige portefeuilles – in totaal meer dan € 2 miljard en goed voor 60% van de totale buitenlandse investeringen in de sector voor meergezinswoningen in het land.

Groei van grensoverschrijdende investeringsstromen
Het door internationale beleggers geïnvesteerde volume in woningen groeide het afgelopen jaar met 40% tot € 19 miljard. Daarmee zorgt internationaal kapitaal voor iets meer dan een derde van het totale beleggingsvolume in Europa.

De meeste grensoverschrijdende investeringen in Europese appartementen zijn afkomstig uit andere Europese landen (51,5%). Het afgelopen jaar is de activiteit van Noord-Amerikaanse investeerders en mondiale fondsen echter aanzienlijk toegenomen. Alleen al in de afgelopen twaalf maanden is de activiteit vanuit Noord-Amerika met 162% toegenomen, waarmee het de op één na grootste kapitaalbron voor meergezinswoningen van buiten Europa is geworden.

Jorn Thoomes, Head of Living Capital Markets bij JLL Nederland, zegt hierover: “De Europese woningbeleggingsmarkt heeft het afgelopen jaar alle verwachtingen overtroffen. De toegenomen belangstelling vanuit onder andere Noord-Amerika, zoals we die ook in Nederland gezien hebben van bijvoorbeeld Capreit en Woonhave, bevestigt de sterke positie van de Europese woningbeleggingsmarkt.”

Jorn vervolgt: “Het tempo waarin sommige markten groeien, is ongeëvenaard en wordt gestimuleerd door het feit dat deze investeerders meergezinswoningen zijn gaan beschouwen als een stabiele, defensieve beleggingscategorie die zorgt voor diversificatie binnen een bredere vastgoedportefeuille.

Portefeuille- en platformactiviteit hebben de afgelopen twee jaar gezorgd voor een stijging van de investeringsvolumes, waarbij op de meeste Europese markten de gemiddelde transactiebedragen gestegen zijn. Portefeuilles bestaan vaak uit assets in grote steden, en in dit rapport wordt benadrukt dat de interesse van investeerders gericht blijft op de grootste bevolkingscentra van Europa.”

Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL Nederland, voegt hier aan toe: “Langetermijnverschuivingen in demografie, zoals kleiner wordende huishoudens en een langer, gezonder leven, zorgen in combinatie met de aanhoudende urbanisatie voor een blijvend tekort van geschikte huizen in Europese steden.

Naast de demografische veranderingen, zijn ook de eisen die consumenten aan woningen hebben aan verandering onderhevig. Denk bijvoorbeeld aan een ander belang van eigendom van goederen, waardoor er steeds meer diensten in- en rondom appartementen komen. Ook de technologische mogelijkheden om woningen efficiënter in te richten bieden mogelijkheden voor nieuwe, gespecialiseerde, partijen om zich op woningbeleggingen te richten.

Gevestigde woningbeleggers in Europa krijgen als gevolg van de ontwikkelingen in de markt de komende jaren gezelschap van nieuwe partijen, die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van diensten die met deze trends te maken hebben en ervaring hebben opgedaan in markten waar schaarste problemen reeds in grotere mate aanwezig zijn.”

Download het volledige rapport hier

 

About JLL


JLL (NYSE: JLL) is een toonaangevend zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. JLL geeft vorm aan de toekomst van vastgoed voor een betere wereld. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologie creëert JLL waardevolle kansen, bijzondere ruimtes en duurzame vastgoedoplossingen voor onze klanten, onze mensen en onze omgeving. JLL is een Fortune 500 bedrijf met een jaarlijkse omzet van 16,6 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van bijna 95.000 medewerkers per 30 september 2021. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website: jll.nl.