Amsterdam koploper in JLL’s European Coliving Index 2019

november 20, 2019

Door de toenemende vraag naar flexibele huisvesting voor de groeiende Europese bevolking en de groeiende belangstelling van institutionele beleggers ziet de toekomst voor de sector Coliving er rooskleurig uit.

Amsterdam staat op de eerste plaats in de European Coliving Index van vastgoedadviseur JLL, gevolgd door Londen en Kopenhagen. Amsterdam dankt zijn toppositie vooral aan de groeipotentie door het grote percentage (47,8 %) eenpersoonshuishoudens in de stad en de sterk groeiende jonge bevolking (18,5 % de afgelopen 10 jaar). Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de Europese Coliving-markt een omslagpunt heeft bereikt door de toenemende vraag naar alternatieve woonruimte en de groeiende investeringen in niet-traditioneel vastgoed door bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Op dit moment zijn in Europa meer dan 23.150 Coliving-woonplekken gebouwd of gepland. Om de volledige potentie van de sector waar te maken is het noodzakelijk dat beleidsmakers dit segment volledig ondersteunen.

Coliving-vastgoed – waarbij huurders een geoptimaliseerde, persoonlijke ruimte huren en de gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen delen – is een flexibele en moderne oplossing voor de veranderende lifestyle en woonbehoefte van inwoners van grote steden. Uit de European Coliving Index van JLL blijkt dat de sector in Europa door de groeiende institutionele investeringen snel kan opschalen. 53% van de bestaande coliving accommodaties is relatief groot (> 100 bedden) en dit aandeel zal de komende tijd verder stijgen. Voor projecten die in aanbouw zijn, zal het gemiddelde aantal bewoners stijgen naar meer dan 250.

Jorn Thoomes, Head of Living Capital Markets bij JLL Nederland zegt hierover:
“Coliving-vastgoed biedt prikkelende en innovatieve oplossingen voor de veranderende huisvestingsbehoeften van de moderne stedeling, vooral in gebieden waar een krappe woningmarkt en financiële druk leiden tot meer vraag naar flexibele en betaalbare woonruimte. Coliving-producten geven lucht in een markt met beperkte keuzemogelijkheden en de groeipotentie van de sector is indrukwekkend. Het is van groot belang dat de juiste wet- en regelgeving wordt gerealiseerd om bewoners te beschermen, de waarde te ondersteunen en om verdere ontwikkeling mogelijk te maken zodat we nieuwe projecten kunnen realiseren.”

Coliving is in Europa vooral geconcentreerd in de grote steden. Londen en Amsterdam zijn samen goed voor bijna 40% van het Coliving-vastgoed. Maar doordat een kwart van de markt verspreid is over 24 andere Europese steden, is er sprake van aanzienlijke groeipotentie – zowel voor hoofdsteden die hun positie willen versterken, als voor kleinere steden die op deze kans willen inspelen.

Ook in Nederland liggen veel groeikansen. In Amsterdam treffen we op dit moment meer dan 20% van de markt aan, terwijl ook Utrecht, Den Haag en Rotterdam in de top 20 van de Coliving-steden in Europa staan. Doordat 51% van het Coliving-vastgoed in Nederland nog in de planningsfase of in aanbouw is, zal deze sector naar verwachting sterk doorgroeien.

Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL Nederland voegt hieraan toe:
“Coliving-accommodatie gaat een toonaangevende rol spelen in toekomstige stedelijke structuren en door de toenemende institutionele investeringen heeft dit segment een concurrerende positie veroverd binnen de bredere vastgoedmarkt. In Europa wordt de groei verder aangewakkerd door starters die hun eerste woning in het stedelijk gebied willen kopen – zoals de snelgroeiende groep afgestudeerden die niet meer in aanmerking komen voor studentenhuisvesting en die comfort, gemak en meer keuze willen op het vlak van huisvesting.”

About JLL


JLL (NYSE: JLL) is een toonaangevend zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. JLL geeft vorm aan de toekomst van vastgoed voor een betere wereld. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologie creëert JLL waardevolle kansen, bijzondere ruimtes en duurzame vastgoedoplossingen voor onze klanten, onze mensen en onze omgeving. JLL is een Fortune 500 bedrijf met een jaarlijkse omzet van 16,6 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van bijna 95.000 medewerkers per 30 september 2021. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website: jll.nl.