Nieuwsbericht

 
Patrizia koopt Hof van Duurzaamheid in Amersfoort

juni 10, 2021

• Build-to-rent woonontwikkeling van totaal 10.710 m² omvat 110 units met name gericht op de betaalbare, vrije huursector. 

• Het complex wordt zeer duurzaam en energiezuinig door gebruik te maken van hernieuwbare bouwmaterialen zoals kruisgelamineerd hout (CLT), zonnepanelen en een luchtgedreven waterpomp.

• De centrale ligging van Amersfoort, de nabijheid van grote steden als Amsterdam en Utrecht, en de aantrekkelijke woonomgeving maken het tot een gewilde woonbestemming. 

PATRIZIA AG, de mondiale partner in pan-Europese vastgoedbeleggingen, heeft een nieuwe residentiële ontwikkeling van 10.710 m² build-to-rent verworven, bestaande uit 110 eenheden in de centraal gelegen Nederlandse stad Amersfoort. In een gericht marktproces opgezet door JLL, sloot PATRIZIA een koopovereenkomst (forward funding structuur) met de ontwikkelaar Schipper Bosch. Het energiezuinige pand heeft een hoge mate aan duurzaamheid en is gekocht in opdracht van institutionele klanten.

De ontwikkeling is gelegen in ‘Hof van Duurzaamheid’ -een nieuwe ecowijk ten noordoosten van Amersfoort- en zal 70 appartementen en 40 eengezinswoningen opleveren. De appartementen hebben een balkon of een dakterras en omvatten acht ‘Urban Villas’, variërend in grootte van 77 m² tot 86 m². De 40 eengezinswoningen van 133 m² hebben een voor- en achtertuin. De bouw is in volle gang en de oplevering van het project staat gepland voor september 2022.

Jorn Thoomes, Head of Residential Investments bij JLL Nederland:
‘De combinatie van grondgebonden woningen en appartementen, veelal in de vrije sector huur, maakte de propositie voor verschillende doelgroepen interessant. Patrizia heeft zich in deze transactie onderscheiden in haar voorkeur voor de gekozen duurzaamheidsambitie, dialoog over kwaliteit en flexibiliteit in de dealstructuur.’

Rudo Mulder, Associate director Transactions bij PATRIZIA Netherlands B.V.: ‘Deze ontwikkeling staat in het teken van duurzaamheid. Als vooruitstrevende partner van onze klanten en huurders investeren we graag op een doordachte en duurzame manier. Deze ontwikkeling vinkt alle hokjes aan: deze residentiële aanwinst bevindt zich niet alleen in het middensegment, een segment met veel groeipotentieel, maar bevindt zich op de ‘sweet spot’ tussen hoogwaardig, en betaalbaar en innovatief’.

De eengezinswoningen en de Urban Villa-appartementen worden gebouwd met CLT, een milieuvriendelijk materiaal dat niet alleen zeer veerkrachtig is, met uitstekende isolatiecapaciteiten, maar ook koolstof vasthoudt. Dit hernieuwbare materiaal wint terrein als alternatief voor beton, dat verantwoordelijk is voor 5% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het wooncomplex zal ook voorzien zijn van zonnepanelen op het dak, terwijl verwarming en koeling zullen worden geleverd door een warmtepomp op basis van lucht. Hiermee gaan de energiekosten omlaag. Daarbij verdwijnt het gebruik van aardgas, dat Nederland afbouwt als onderdeel van het kabinetsbeleid om afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Na voltooiing zullen de woningen een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,4 hebben, wat wijst op een zeer hoog niveau van energie-efficiëntie.

Rudo Mulder voegde hieraan toe: ‘Deze acquisitie profiteert van de sterke lokale marktvraag en past in onze lange termijnaanpak van investeringen in de woningmarkt op locaties waar de onderliggende fundamenten overtuigend zijn. Amersfoort behoort tot de top vier van stedelijke centra in de JLL-ranglijst voor woningen in Nederland en het woningtekort in de stad zal naar verwachting stijgen van ongeveer 4.000 woningen tot meer dan 6.000 woningen in de komende vijf jaar. De groeiende bevolking zal tegen 2050 naar verwachting bijna 200.000 bereiken van ongeveer 157.000 momenteel.

Schipper Bosch wordt commercieel geadviseerd door JLL. Getgripp assisteerde PATRIZIA met het technisch ontwerp, kwaliteitsonderzoek en projectbewaking. DLA Piper trad op als juridisch, fiscaal en financieel adviseur en CBRE gaf technisch advies. Karbouw is aangesteld als hoofdaannemer voor het project.


About JLL


JLL (NYSE: JLL) is een toonaangevend zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. JLL geeft vorm aan de toekomst van vastgoed voor een betere wereld. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologie creëert JLL waardevolle kansen, bijzondere ruimtes en duurzame vastgoedoplossingen voor onze klanten, onze mensen en onze omgeving. JLL is een Fortune 500 bedrijf met een jaarlijkse omzet van 16,6 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van bijna 95.000 medewerkers per 30 september 2021. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website: jll.nl.