Nieuwsbericht

Xior koopt 698 studentenwoningen in Groningen 

Prisma Tower Groningen

december 16, 2020

Xior Student Housing heeft Prisma Tower, gelegen aan de Hoogeweg 1-3 in Groningen, gekocht van KKR. De toren bestaat uit 467 studentenstudio’s en 231 short stay eenheden. Prisma Tower is een nieuwbouwontwikkeling en opende haar deuren in Q2 2020. Per augustus is de toren volledig verhuurd door Nido Student.

Prisma Tower is strategisch gelegen naast campus Zernike en vlakbij het centrum van Groningen, één van de top vier studentensteden van Nederland. Een mijlpaal voor de stad met een 23 verdiepingen tellende toren die ongeveer 20.000 m² bruikbaar vloeroppervlak meet. Voor Xior wordt dit direct de grootste asset binnen de sterk groeiende portefeuille.

Doordat het gebouw in 2020 is opgeleverd, is ontworpen en ontwikkeld voor studenten – een doelgroep die sterk groeit - én in korte tijd volledig verhuurd is, werden veel investeerders uit verschillende investeringsprofielen aangetrokken voor deze unieke kans. Xior won als investeerder en operator het competitieve proces dat door JLL werd opgezet en gecoördineerd namens de verkoper.

Christian Teunissen, CEO van Xior: “We zijn ontzettend trots dat we deze topklasse, gloednieuwe operationele toren hebben verworven en daarmee een stevigere voet aan de grond krijgen in het hart van één van de belangrijkste studentensteden van Nederland, die wordt gekenmerkt door een acuut tekort aan kwalitatieve studentenhuisvesting. Met een hoogte van 74 meter sluit Xior zich met deze toren graag aan bij de skyline van Groningen. Het is een geweldige prestatie om zo’n grote operationele asset te verwerven die onmiddellijk huurinkomsten genereert. Het sluit ook volledig aan bij onze ESG-strategie om een groenere portefeuille te realiseren. Een perfect voorbeeld van duurzame groei!”

Seb D'Avanzo, Managing Director in European Real Estate bij KKR: “Met deze investering hebben we een bijdrage geleverd aan de groeiende vraag naar hoogwaardige en goed gesitueerde studentenhuisvesting in Nederland, zoals blijkt uit de zeer sterke verhuur van de asset in het eerste jaar. Wij wensen Xior veel succes met de overname van de Zernike Toren.”

Jorn Thoomes, Head of Living bij JLL Nederland: “Prisma Tower is een ontwikkeling uniek in schaal en kwaliteit. Mede door de zeer strategische ligging (vrijwel op de campus en dicht bij het stadscentrum) werd de aandacht van een grote diversiteit aan investeerders getrokken. Dit stelde ons in staat om in een kort, intensief en competitief verkoopproces tot dit verkoopresultaat te komen. De door Nido gerealiseerde bezetting bewijst de grote vraag naar de zogeheten ‘Purpose Build Student housing Accomodation’. Veel van de geïnteresseerde partijen hebben reeds ervaring opgedaan in dit segment in andere landen en waarderen het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel.”

Xior verwerft Prisma Tower door de overname van de OpCo en PropCo structuur.      

Van Doorne trad op als juridisch en fiscaal adviseur voor Xior. Loyens & Loeff gaf juridisch advies aan de verkoper, Deloitte trad op als belastingadviseur en het commerciële verkoopproces werd begeleid door JLL.

About JLL


JLL (NYSE: JLL) is een toonaangevend zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. JLL geeft vorm aan de toekomst van vastgoed voor een betere wereld. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologie creëert JLL waardevolle kansen, bijzondere ruimtes en duurzame vastgoedoplossingen voor onze klanten, onze mensen en onze omgeving. JLL is een Fortune 500 bedrijf met een jaarlijkse omzet van 16,6 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van bijna 95.000 medewerkers per 30 september 2021. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website: jll.nl.