Waardegroei Amsterdamse kantoren grootste wereldwijd

• Schaarste en stijgende huren stuwen waardegroei

• Uitgiftebeleid moet gericht zijn op opvangen van pieken én dalen.

april 19, 2019

Kantoren in Amsterdam zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 31% in waarde gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee kent Amsterdam de sterkste waardestijging wereldwijd. Snel stijgende huren en een daling van de aanvangsrendementen stuwen de waardegroei.

Dat blijkt uit het rapport Global Market Perspective van vastgoedadviseur JLL, dat binnenkort verschijnt. De waardegroei in Amsterdam is fors hoger dan in andere steden. Op de ranglijst van JLL wordt de hoofdstad gevolgd door Madrid, Frankfurt, Singapore en Boston. Deze steden kennen allen een waardegroei die tussen 15% en 20% ligt. 

Aantrekkingskracht

Amsterdam kende ook in het vorige kwartaal de sterkste waardegroei voor kantoren, maar het verschil met andere wereldsteden was toen een stuk kleiner. De aantrekkingskracht van Amsterdam is groot, verklaart Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL: "Kantoren zijn relatief goedkoop ten opzichte van steden als Londen en Parijs. De talentvolle beroepsbevolking zorgt voor een goed vestigingsklimaat. Grote bedrijven zoeken daarom naar kantoorruimte in Amsterdam, maar er is maar heel weinig ruimte beschikbaar. De huurprijzen zijn daardoor sterk gestegen."

Bouwen voor de leegstand

Om de schaarste op de Amsterdamse kantorenmarkt te bestrijden, wil de gemeente in de komende vier jaar 500.000 vierkante meter aan kantoorruimte realiseren. "Het is belangrijk dat we ons niet blindstaren op een bepaald aantal vierkante meters", waarschuwt Bertens. "Gezond beleid richt zich op het opvangen van pieken in de vraag, en een lagere uitgifte wanneer de conjunctuur over zijn piek heen is. Anders bouwen we voor de leegstand."