Trudo Holding B.V. verkoopt De Lichttoren Eindhoven

Trudo Holding B.V. heeft de commerciële ruimten in het Rijksmonument De Lichttoren te Eindhoven verkocht

maart 22, 2018

Het verkochte omvat circa 4.000 m² kantoorruimte, circa 600 m² winkelruimte en circa 1.225 m² horecaruimte alsmede 88 parkeerplaatsen.

De Lichttoren, midden in het centrum van Eindhoven, was een van de eerste grote productievestigingen van Philips. Vele decennia lang vonden generaties van arbeiders een werkplek in deze gloeilampenfabriek, waarvan het oudste deel dateert uit 1911. Met name het helverlichte torentje waar de gloeilampen werden getest, gold als baken van Eindhoven, een niet te missen herkenningspunt voor de bezoeker van de stad.

In 2003 kocht Trudo De Lichttoren, inclusief het bijbehorende plan. Binnen twee jaar was de definitieve invulling van werken, wonen en recreëren rond en in 2006 ging Trudo in het gebouw aan de slag. Voor de herontwikkeling van De Lichttoren heeft Trudo de prestigieuze Gulden Feniks trofee ontvangen. De Lichttoren heeft een enorme symboolwaarde voor de stad Eindhoven en is op zorgvuldige en voorbeeldwaardige wijze behouden gebleven. De nieuwe functiemix, waarbij naast loft appartementen en kantoorruimte ook winkels en horeca hun plek vonden, voegt levendigheid toe aan dit deel van de binnenstad.

RVR Onroerend Goed B.V. heeft de horecaruimte ter grootte van in totaal circa 1.225 m² (inclusief opslagruimte), plaatselijk bekend als Usine, alsmede 5 parkeerplaatsen, gekocht ten behoeve van één van haar werkmaatschappijen. 

Stichting Bewaar Lichttoren (Foolen & Reijs) heeft de overige commerciële ruimten gekocht als langjarige belegging. Deze ruimten bestaan uit circa 4.000 m² kantoorruimte verhuurd aan diverse partijen waaronder Igluu (een coworking community en congrescentrum) en Springplank040, circa 600 m² winkelruimte verhuurd aan de designermodezaak HS Fashion en de exclusieve kapperszaak Rob Peetoom en 83 parkeerplaatsen in de ondergelegen parkeergarage. Jack Hock (Trudo) geeft aan dat met de plannen van Foolen en Reijs de levendigheid in de Lichttoren wordt gewaarborgd: “We hebben er alle vertrouwen in dat de iconische betekenis van de oude gloeilampenfabriek voor Eindhoven behouden blijft.”

Trudo Holding B.V. werd bij beide transacties geadviseerd door het Agency Offices team van JLL Eindhoven. Met de verkoop is in totaal 14 miljoen euro gemoeid. Jack Hock geeft aan: “Ook financieel is het voor ons een prima deal. Zonder dat het ons uiteindelijk geld heeft gekost, zijn we erin geslaagd een uniek stuk industrieel erfgoed nieuw leven in te blazen en terug te geven aan de stad. Een win-win situatie dus.” Marc Reijs voegt hier aan toe: “We zijn blij met de kans die we hebben gekregen van Trudo om dit bijzondere gebouw onder onze hoede te mogen nemen. Industrieel erfgoed heeft voor ons als Eindhovenaren een bijzondere betekenis zoals de eerdere transformatie van Philips Lighting en de aanstaande transformatie van de Philips Bedrijfsschool.”