Nieuwsbericht

Terugval te zien in vraag naar logistiek vastgoed

Huurprijzen op historisch hoog niveau

oktober 11, 2023

Maartje Smallenbroek

Head of Marketing, Communications & Positioning
+31 (0)20 5 405 405

Er is een terugval te zien in de vraag naar logistiek vastgoed. Zo bleek uit cijfers die JLL vanochtend presenteerde tijdens een ontbijtsessie voor zijn opdrachtgevers. Na jaren waarin record na record werd gebroken, is de markt aan het afkoelen. Desondanks is er geen reden tot zorg, stelt Sven Bertens, Head of Research & Strategy van JLL. “De terugval is te relateren aan de terugval in de economische groeicijfers. De consumentenbestedingen zijn teruggelopen en dus is de vraag naar producten afgenomen. Het is de nieuwe realiteit, een langetermijngemiddelde.”

De terugval is ook te relateren aan het lage percentage leegstand. Momenteel slechts anderhalf procent. Bertens: “Een logistieke gebruiker heeft op dit moment weinig tot geen keuzevrijheid. Als je wilt verhuizen en er is nauwelijks tot geen aanbod, dan is verhuizen eigenlijk geen optie.” JLL ziet dat de leegstand wel aan het oplopen is. Bertens: “Er is een duidelijke relatie tussen de leegstand in logistiek vastgoed en de voorraad in logistieke centra. Eind vorig jaar zag je daarin een piek. De consumentenbestedingen liepen terug en als gevolg daarvan liepen de voorraden in de centra op. Die voorraden zijn nu op en de consumentenbestedingen zitten ook nog niet op het oude niveau. Dat resulteert in meer leegstand. Niet alleen in oude afgeschreven panden, maar ook in nieuwbouw waar nog geen huurder voor gevonden is.”

Forse huurprijzen
Ondanks die stijgende leegstand, heeft de gebruiker nog altijd weinig te kiezen. Bertens: “Dat resulteert weer in een enorme druk op de huurprijzen. De prijzen zijn gemiddeld genomen de afgelopen jaren met twintig tot dertig procent gestegen. Dat zijn percentages die we in het verleden vrijwel nooit hebben gezien.”

De sterke vraag naar logistiek vastgoed werd in het verleden vooral gedreven door nieuwbouw, maar ook hier lopen de volumes terug. Na 2017 is er in Nederland veertien miljoen vierkantemeter logistiek vastgoed gebouwd en dat was nodig om aan de vraag te voorzien. Die bouw stokt nu, ziet Bertens: “Dat heeft ermee te maken dat de bouwkosten sterk zijn gestegen, de grondprijzen zijn toegenomen en de opbrengsten voor ontwikkelaars en investeerders onder druk staan. Het financiële plaatje is niet altijd meer compleet te maken. Dit resulteert erin dat het steeds lastiger wordt om te voldoen aan de vraag van de logistieke sector.”


Over JLL

Al meer dan 200 jaar helpt JLL (NYSE: JLL), een toonaangevend wereldwijd zakelijk en financieel adviseur op het gebied van commercieel vastgoed en vermogensbeheer, klanten bij het kopen, bouwen, bewonen, beheren en investeren in diverse industriële, commerciële, residentiële en winkelpanden, evenals hotels. JLL is een Fortune 500® bedrijf met een jaarlijkse omzet van 20,8 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van meer dan 106.000 medewerkers. Gedreven door ons doel om de toekomst van vastgoed vorm te geven voor een betere wereld, helpen we onze klanten, medewerkers en gemeenschappen een betere weg te kiezen, SEE A BRIGHTER WAY SM. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website jll.com.