Onderzoek

Stijgende vraag naar datacenters in grote Europese steden 

juni 10, 2021

JLL voorspelt een totale toename van meer dan 20% aan datacentercapaciteit in gevestigde markten, waaronder Amsterdam.

Uit het rapport van JLL blijkt dat toegenomen exploitatie van technologie en cloud-migratie in 2020 voor een ongekende activiteit in de datacentersector zorgden. In de belangrijkste Europese datacentermarkten Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin steeg de bezettingsgraad met 22% tot 201,2 MW (megawatt). Het groeitempo houdt naar verwachting de rest van 2021 aan, met een stijging van 21% ten opzichte van de totale marktomvang.

Na een trage start in 2020 trok de vraag in de tweede helft van het jaar in heel Europa aan. In Londen steeg de bezettingsgraad met 72% naar 87 MW. Ook Frankfurt kende een recordjaar wat opname betreft, met 69 MW aan transacties en 124 MW aan nieuwe contracten. Door deze aanzienlijke groei werd Frankfurt de grootste aanbieder van locaties in Europa.

“Door wijdverbreide lockdowns, de anderhalve meter-maatregel en thuiswerken zijn veel alledaagse fysieke activiteiten digitaal geworden. Hierdoor moeten organisaties nu meer dan ooit voldoen aan de verhoogde vraag en verwachtingen van de consument. Daarbij is er een grotere behoefte aan een digitale infrastructuur, inclusief datacenters,” aldus Jordy Verhoeven, Head of Agency Industrial & Logistics van JLL. “De groei van de datacenters in Europa zal versnellen, grotendeels gestimuleerd door hyperscalers en technologiespelers. We verwachten dat de benuttingsgraad in 2021 met ongeveer een derde zal toenemen.”

De nieuwbouwpijplijn in Europa groeit naar verwachting aanzienlijk. Frankfurt zal daarbij de leiding nemen met 119 MW aan nieuw aanbod in 2021, na de 83 MW die in 2020 al is toegevoegd. Amsterdam groeit 53 MW aan nieuw vermogen na een sober 2020, als gevolg van beperkingen op de ontwikkeling van datacenters die in juli van vorig jaar zijn opgeheven. De Parijse markt zal naar verwachting in 2021 een nieuw aanbod van 71 MW tellen, waarmee over de afgelopen vier jaar een groei van 72% is behaald. In Londen was in 2020 sprake van een recordaantal vergunningsaanvragen en zal in 2021 naar verwachting 133 MW nieuw aanbod worden ontwikkeld. Met 161 MW vermogen en een verwachte 62 MW nieuw aanbod dit jaar, is Dublin een belangrijke markt in Europa. In combinatie met de enorme zelfbouwmarkt van ruim 670 MW aan hyperscale datacenters, is Dublin hiermee de grootste markt van Europa.

Datacenters behoren sinds het begin van de pandemie in 2020 tot de best presterende beleggingscategorieën in beursgenoteerde markten wereldwijd. Steeds meer beleggers passen nu defensieve strategieën toe. De interesse in datacenters is groot door de veerkrachtigheid van de sector en de stijgende online activiteit. 

Bovendien investeren communicatiedienstverleners volop in de uitbreiding van 5G-technologieën en duurzaamheid, waardoor de activiteit in de sector voorlopig nog geen tekenen van vertraging laat zien.

 “We zien dat in 2021 traditionele niet-datacenterbeleggers en -ontwikkelaars nu ook actief mogelijkheden in de sector gaan verkennen. Hetzij om startups te ondersteunen met goede managementteams, hetzij in een of andere vorm van M&A’s en partnerschappen,” aldus Tom Glover, EMEA Head of Data Centre Transactions van JLL. “De vraag in de belangrijkste Europese markten blijft het aanbod overtreffen en de kansen om de markt te betreden zijn gevarieerd. Gezien de schaalbaarheid richten de meeste investeerders zich met name op het hyperscale-segment.” 

Over JLL


JLL (NYSE: JLL) is een toonaangevend zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. JLL geeft vorm aan de toekomst van vastgoed voor een betere wereld. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologie creëert JLL waardevolle kansen, bijzondere ruimtes en duurzame vastgoedoplossingen voor onze klanten, onze mensen en onze omgeving. JLL is een Fortune 500 bedrijf met een jaarlijkse omzet van 16,6 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van bijna 95.000 medewerkers per 30 september 2021. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website: jll.nl.