Nieuwsbericht

Recordvolume sale-and-leaseback in 2021

mei 18, 2022

Maartje Smallenbroek

Head of Marketing, Communications & Positioning
+31 (0)20 5 405 405

In 2021 werd er een recordvolume aan sale-and-leaseback transacties afgerond. Daarbij verkoopt een gebruiker zijn vastgoed aan een vastgoedbelegger, om het vervolgens terug te huren. Het gaat vooral om logistiek en industrieel vastgoed. Dat blijkt uit recent onderzoek van vastgoedadviseur JLL. Drijfveren zijn grote waardestijgingen in combinatie met liquiditeitsbehoefte. Naar verwachting zet de trend door.

In totaal werd in 2021 voor € 2,5 miljard aan vastgoed van de hand gedaan om vervolgens teruggehuurd te worden door de verkoper. Het ging om 54 transacties.

Het grootste aandeel zit in logistiek en industrieel vastgoed. In deze sector overstijgt de vraag het aanbod, waardoor de waarde oploopt en sale-and-leaseback aantrekkelijker wordt. Nieuwbouw logistiek neemt het leeuwendeel van het transactievolume voor zijn rekening, omdat dit de meest gewilde objecten zijn.

Thijs van de Meulengraaf, Head of Logistics & Industrial Capital Markets bij JLL Nederland: “Eigenaar-gebruikers willen de waardestijging van hun vastgoed verzilveren. Als je de panden in eigendom houdt, zit de waarde in de stenen vast en kun je er weinig mee. Met een sale-and-leaseback transactie maak je kapitaal vrij, wat je vervolgens op verschillende manieren kan (her)investeren.”

Rendabel voor koper én huurder
Het achterliggende idee bij de verzilvering is dat investeren met het vrijgekomen geld meer rendement oplevert dan de verwachte waardestijging van het vastgoed. De kopers van logistiek en industrieel vastgoed zijn over het algemeen institutionele beleggers, die kansen zien in de zeer goed presterende vastgoedsegmenten.

In de logistieke sector speelt nog een tweede dynamiek die het sale-and-leasebackvolume opdrijft. Van de Meulengraaf: “Diversen logistieke gebruikers  beschikken tegenwoordig over een eigen vastgoed-ontwikkel-afdeling. Want er valt (veel) te verdienen met het ontwikkelen en verkopen van logistiek vastgoed. We zagen het afgelopen jaar dus meerdere voorbeelden van partijen die zelf een distributiecentrum bouwen, dat doorverkopen en het vervolgens terughuren.”

Trend zet door
De groei van het sale-and-leasebackvolume neemt naar verwachting de komende jaren niet af. Vanwege onzekerheden op o.a. de financiële markt hebben eigenaar-gebruikers meer behoefte aan liquiditeit, wat bij sale-and-leaseback vrijkomt.

De Nederlandse ontwikkeling is onderdeel van een internationale trend, becijfert JLL. Door heel Europa werd voor honderden miljoenen euro’s aan vastgoed van de hand gedaan voor verhuur. Zo ging het Franse Decathlon een sale-and-leaseback overeenkomst aan met investeerder IReit Global, ter waarde van € 110 miljoen. In het Verenigd Koninkrijk verkocht zorgverlener Priory Group 40 ziekenhuizen voor € 800 miljoen aan het Amerikaanse fonds Medical Properties Trust. De ziekenhuizen werden vervolgens teruggehuurd door Priory Group.
 


Over JLL

JLL (NYSE: JLL) is een toonaangevend zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. JLL geeft vorm aan de toekomst van vastgoed voor een betere wereld. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologie creëert JLL waardevolle kansen, bijzondere ruimtes en duurzame vastgoedoplossingen voor onze klanten, onze mensen en onze omgeving. JLL is een Fortune 500 bedrijf met een jaarlijkse omzet van 19,4 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van bijna 98.000 medewerkers per 31 december 2021. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website: jll.com.