Opname kantoorruimte Amsterdam toegenomen ondanks COVID-19

De Amsterdamse kantorenmarkt blijft het relatief goed doen. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het opnameniveau 60 procent hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. In andere Europese steden is juist een sterke daling te zien, blijkt uit cijfers van JLL.

juni 10, 2020

·       ‘Intelligente lockdown’ in Nederland zit marktdynamiek niet in de weg;
·       Lage leegstand in Amsterdam stuwt vraag naar kantoorruimte verder op;
·       In Barcelona en Brussel komt opname grotendeels tot stilstand.

De sterke stijging van de opname van kantoorruimte is toe te schrijven aan een aantal grote transacties. In alle andere door JLL onderzochte steden is de opname van kantoorruimte juist gedaald. Barcelona zag de dynamiek zelfs met 80 procent kelderen.

COVID-19
In tegenstelling tot veel andere Europese landen werden coronamaatregelen in Nederland pas in de tweede helft van maart ingevoerd. De impact van het virus op de cijfers over het eerste kwartaal is daardoor gering. Terwijl maatregelen in andere landen een rem zetten op het aantal zoekopdrachten en transacties, zorgt de ‘intelligente lockdown’ in Nederland voor veel minder beperkingen. Bovendien komt er in de komende periode nieuw en aantrekkelijk kantorenvastgoed op de markt. JLL verwacht daardoor dat de Amsterdamse kantorenmarkt ook in het tweede en derde kwartaal relatief minder last gaat hebben van een daling in de opname dan andere Europese steden.

Olaf Vogelaar, Head of Agency & Occupiers bij JLL Nederland: ‘Een aantal grote marktpartijen is op zoek naar kantoorruimte. Ondanks de coronacrisis willen zij, door de lage leegstand, in de nabije toekomst hun slag slaan en zich verzekeren van ruimte in bestaand of nieuw kantorenvastgoed. Wel constateren we een verschuiving in de wensen en eisen van deze huurders. Thuiswerken is op dit moment de norm, waardoor het kantoor steeds meer de functie van bedrijfshuiskamer krijgt. Het wordt een plek voor overleg en ontmoeting.’

Leegstand
De Amsterdamse kantorenmarkt mag zich al enige tijd tot de internationale top rekenen. De afgelopen jaren heeft de overheid maatregelen genomen om speculatieve nieuwbouw te remmen. De leegstand is verder gedaald door onttrekking van verouderde kantoorruimte. De stad is bovendien een aantrekkelijke woonstad, vooral voor jong talent. Door de coronacrisis is ook de relatief lage afhankelijkheid van het openbaar vervoer er als vestigingsfactor bijgekomen. In tegenstelling tot steden als Londen en Parijs kent Amsterdam veel inwoners die zich lopend en fietsend verplaatsen, waardoor het drukke ov makkelijker vermeden kan worden.

In het kielzog van de hoofdstad zal ook de dynamiek in andere Nederlandse steden weer toenemen, verwacht JLL. Door de lage leegstand wijken gebruikers van kantoorruimte uit naar andere Nederlandse steden. Ook in Noord-Brabant, waar eerder dan in de rest van het land coronamaatregelen werden ingevoerd. Vogelaar: ‘In Eindhoven zien we weer meer reuring op de markt. Het aantal zoekvragen neemt toe waardoor het aantal transacties naar verwachting in de loop van 2020 en in 2021 weer stijgen.’

 

About JLL


JLL (NYSE: JLL) is een toonaangevend zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. JLL geeft vorm aan de toekomst van vastgoed voor een betere wereld. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologie creëert JLL waardevolle kansen, bijzondere ruimtes en duurzame vastgoedoplossingen voor onze klanten, onze mensen en onze omgeving. JLL is een Fortune 500 bedrijf met een jaarlijkse omzet van 16,6 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van bijna 95.000 medewerkers per 30 september 2021. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website: jll.nl.