Meer vastgoedbeleggers ontdekken MidCap-beleggingsmarkt

Dat blijkt uit een analyse van de MidCap-beleggingsmarkt in Nederland door JLL. De belangrijkste bevindingen:
· MidCap-beleggingen stabiel tijdens economisch mindere tijden;
· Internationale vastgoedbeleggers (o.a. uit België, Duitsland, VK en VS) betreden de MidCap-beleggingsmarkt;
· Uitdagingen voor MidCap liggen in de financierbaarheid, prijsperceptie eigenaren en markttransparantie.

november 12, 2019

MidCap is een zeer stabiel marktsegment dat van oudsher wordt gedomineerd door lokale vastgoedbeleggers. Door de aanhoudende concurrentiestrijd in het topsegment ontdekken ook grotere investeerders en buitenlandse beleggers MidCap als aantrekkelijk alternatief.

Stabiliteit
In de publicatie ‘Een kijk op de MidCap-beleggingsmarkt in Nederland’ beschrijft JLL hoe MidCap (beleggingen tot € 20 miljoen) een geheel andere beleggingsdynamiek kent dan de rest van de Nederlandse vastgoedmarkt. Na de crisisjaren daalde het totale volume in de markt tot onder de € 5 miljard, om daarna onder invloed van monetair beleid en de aantrekkelijkheid van Nederlands vastgoed weer te stijgen tot een historisch hoog niveau van ruim € 20 miljard. Het volume in het MidCap-segment schommelde al die jaren rond € 2 miljard en toonde aan geen last te hebben van de crisis. Sinds 2015 toont MidCap eveneens een sterke stijging, tot boven € 5 miljard in 2018.

De lokale belegger is een belangrijke drijfveer voor deze stabiliteit. In de periode van 2006 tot 2012 werd 87% van het MidCap-vastgoed aangekocht met Nederlands kapitaal, tegen 54% voor de totale Nederlandse beleggingsmarkt. Ook de aantrekkelijke aanvangsrendementen in dit segment dragen bij aan de stabiliteit.

Buitenlandse beleggers ontdekken MidCap
De concurrentiestrijd om goed renderend vastgoed maakt dat ook andere beleggers MidCap ontdekken als alternatief. De afgelopen twee jaar werd nog circa 60% gekocht met Nederlandse kapitaal, waar dat voorheen op bijna 90% lag. Niet alleen Nederlandse beleggers verbreden hun horizon, naast beleggers uit onze buurlanden België en Duitsland zijn ook kopers uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië actiever geworden binnen MidCap.

Siep van Lent, MidCap Investments bij JLL Nederland, zegt hierover: “De MidCap-beleggingsmarkt is een volwassen beleggingsmarkt aan het worden. Niet alleen door de stabiliteit die het segment biedt, maar ook doordat wij merken dat steeds meer institutionele beleggers interesse tonen. Hierdoor hebben wij binnen JLL ook steeds meer focus op deze markt en is ons team de afgelopen jaren uitgegroeid tot een toegewijd team, zowel op nationaal als lokaal niveau, waarmee wij deze vraag kunnen bedienen.”

Uitdagingen
Het groeiperspectief voor het MidCap-segment gaat ook gepaard met de nodige uitdagingen. Zo is het in veel gevallen moeilijk om financiers te vinden. Banken en verzekeraars richten zich vanwege de efficiency liever op grotere aanvragen. Ook is minder marktinformatie voorhanden. Daarnaast sluit de prijsperceptie bij lokale eigenaren vaak niet aan bij ontwikkelingen op de markt, waardoor kopers worden afgeschrikt. Ten slotte wordt er nog weinig onderzoek gepubliceerd over het MidCap-segment. Hier ligt een belangrijke opgave voor alle marktpartijen om de financiers en betrokken beleggers van betere informatie over dat segment te gaan voorzien. Deze transparantie zorgt voor meer financiële mogelijkheden en de verdere professionaliseren van het MidCap-segment.

Download 'Een kijk op de MidCap beleggingsmarkt in Nederland' hier.

Lees hier meer over JLL's MidCap Investments team. 

 

About JLL


JLL (NYSE: JLL) is a leading professional services firm that specializes in real estate and investment management. Our vision is to reimagine the world of real estate, creating rewarding opportunities and amazing spaces where people can achieve their ambitions. In doing so, we will build a better tomorrow for our clients, our people and our communities. JLL is a Fortune 500 company with annual revenue of $16.3 billion, operations in over 80 countries and a global workforce of more than 93,000 as of September 30, 2019. JLL is the brand name, and a registered trademark, of Jones Lang LaSalle Incorporated. For further information, visit jll.com.