Nieuwsbericht

First-mover voordeel voor commercieel vastgoed

januari 16, 2024

Maartje Smallenbroek

Head of Marketing, Communications & Positioning
+31 (0)20 5 405 405

De afgelopen periode is er veel onzekerheid geweest op de vastgoedmarkt, maar er zijn tekenen dat investeerders beginnen terug te keren met een breder scala aan strategieën. Tegen het einde van 2025 is er wereldwijd naar schatting $3,1 biljoen aan vastgoed waarvan de lening expireert, volgens JLL’s Global Capital Outlook onderzoek. Het huidige tekort aan herfinanciering voor deze leningen bedraagt naar schatting $270-$570 miljard, wat de transactieactiviteit stimuleert en een duidelijk voordeel oplevert voor goed gekapitaliseerde investeerders in 2024.

Momenteel is er aanzienlijk kapitaal aanwezig, met $402 miljard aan beschikbaar vermogen voor commercieel vastgoed (CRE) dat aan de zijlijn staat. Er tekent zich echter al een duidelijker beeld af, volgens JLL's eigen Bid Intensity Index keert een groeiend aantal bieders terug naar de vastgoedmarkt. Met name particuliere investeerders en selecte institutionele kapitaalverschaffers zijn actief, waarbij de Verenigde Staten het verst gevorderd zijn in hun prijsaanpassingscyclus, gevolgd door Europa en de Asia-Pacific-regio.
 

"Deze herziening van waarden zal zowel kapitaal uitdagen als liquiditeit stimuleren", aldus Pieter Hendrikse, CEO bij JLL Nederland. "Gezien de hoeveelheid beschikbaar vermogen, is er aanzienlijk voordeel voor kapitaal dat snel kan worden ingezet en kan worden gemobiliseerd rond kansen naarmate de marktfundamenten verbeteren."

Hoewel de huidige aard van de markten fragiel blijft - zoals blijkt uit de recente volatiliteit in obligatierendementen - blijft de langetermijn aantrekkelijkheid van vastgoed-investeringen grotendeels intact. Vanuit een langetermijn rendementsperspectief blijft vastgoed goed standhouden in vergelijking met andere beleggingscategorieën.

"Naar onze mening heeft de huidige omgeving met hogere rentetarieven weliswaar een afkoelend effect gehad op de aantrekkelijkheid van vastgoed op korte termijn, maar de strategische allocatie naar vastgoed stabiliseert en zal in sommige gevallen zelfs toenemen, vooral op de lange termijn", vult Hendrikse aan. "We verwachten dat dit in eerste instantie gaat plaatsvinden in sectoren zoals wonen en logistiek, en in markten met sterke huurgroei-verwachtingen waar de waarden ook lijken te stabiliseren."

Zoals het geval is bij veel trends, was het COVID-19 tijdperk een versneller, maar geen katalysator voor strategieën voor het diversifiëren van portefeuilles - die in het decennium voorafgaand aan de pandemie begonnen te verschuiven. De gezamenlijke blootstelling aan de logistieke en woningsectoren in de grootste kernfondsen is sinds 2016 in Europa met $138 miljard gestegen, een toename van 263%. Deze sectoren vertegenwoordigen nu ongeveer 62% van de blootstelling van kernfondsen in de VS, 52% in de Asia-Pacific-regio en 46% in Europa.

"In Nederland zagen we in het laatste kwartaal een lichte toename van de beleggingsactiviteit. Gedurende de laatste drie maanden werd er voor bijna EUR 2,1 miljard belegd in Nederlands vastgoed waardoor het totale beleggingsvolume afgelopen jaar is uitgekomen op EUR 7,3 miljard. Ondanks een daling van 58% jaar-op-jaar, liet het vierde kwartaal een stijging zien van 18% ten opzichte van het gemiddelde investeringsvolume gemeten over de eerste drie kwartalen," zei Sven Bertens, Head of Research & Strategy.
 


Over JLL

Al meer dan 200 jaar helpt JLL (NYSE: JLL), een toonaangevend wereldwijd zakelijk en financieel adviseur op het gebied van commercieel vastgoed en vermogensbeheer, klanten bij het kopen, bouwen, bewonen, beheren en investeren in diverse industriële, commerciële, residentiële en winkelpanden, evenals hotels. JLL is een Fortune 500® bedrijf met een jaarlijkse omzet van 20,8 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van meer dan 106.000 medewerkers. Gedreven door ons doel om de toekomst van vastgoed vorm te geven voor een betere wereld, helpen we onze klanten, medewerkers en gemeenschappen een betere weg te kiezen, SEE A BRIGHTER WAY SM. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website jll.com.