Nieuwsbericht

Europese life sciences-sector stimuleert vraag naar vastgoed en beleggingskansen in 2024

mei 23, 2024

Maartje Smallenbroek

Head of Marketing, Communications & Positioning
+31 (0)20 5 405 405

De Europese life sciences-sector groeit sterk, is veerkrachtig en blijft naar verwachting ook de komende jaren aanzienlijk groeien. Dit komt door nieuwe medische behandelingen en groeiende private en publieke kapitaalinjecties, aldus het recente Life Sciences Industry & Real Estate Perspective rapport van JLL. Met een stijgende vraag naar moderne gebouwen en het beperkte aanbod zijn er kansen voor investeerders om te voldoen aan de uiteenlopende vastgoedbehoeften van bedrijven in deze sector, aangezien bredere portefeuillestrategieën steeds vaker nodig zijn voor lange termijn groei.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal nieuw opgerichte life sciences-bedrijven in Europa sterk gegroeid. Ook in Nederland was er sprake van een sterke groei. Binnen de 45 (life) science parken die JLL in Nederland analyseert, is het aantal bedrijven meer dan verdubbeld. De relatief sterkste groei concentreerde zich voornamelijk rondom start-ups binnen de meer volwassen (life) science parken in Leiden en Amsterdam.

Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL Nederland: “Na een sterke groei heeft de sector de afgelopen twee jaar een consolidatiefase doorgemaakt. Fusies en overnames nemen toe sinds 2021, omdat grote farmaceutische bedrijven zich richten op innovatieve start-ups. We verwachten dat deze trend zich voortzet, waarbij de komende zes jaar $51,2 miljard aan inkomsten wordt bedreigd door concurrerende generieke of biologische middelen. Grote farmaceutische bedrijven zoeken nu manieren om hun pijplijn van nieuwe geneesmiddelen voor de komende jaren veilig te stellen."

Vanuit vastgoedperspectief blijft de "Golden Triangle" van Londen, Cambridge en Oxford naar verwachting groeien, waardoor er meer opties zijn voor bedrijven die behoefte hebben aan laboratoriumruimte. Clusters in heel Europa, zoals het Randstadcluster in Nederland, Parijs en Berlijn-Potsdam, blijven naar verwachting ook een sterke groei doormaken.

Belangrijke factoren die groei ondersteunen en de vraag naar science gerelateerd vastgoed stimuleren

·         Drie nieuwe medische behandelingen: er zijn veelbelovende ontwikkelingen in medische behandelingen. Deze ontwikkelingen creëren niet alleen vraag naar laboratoriumruimte, maar ook naar productiefaciliteiten en distributiecentra.

·         Durfkapitaalinvesteringen: met lagere inflatiedruk en stabielere macro-economische vooruitzichten, wordt verwacht dat durfkapitaalinvesteringen toenemen en groei wordt gestimuleerd. Vooral in het Verenigd Koninkrijk ($14,7 miljard), Frankrijk ($6,8 miljard), Zwitserland ($4,7 miljard), Duitsland ($4,1 miljard) en Nederland ($2,5 miljard).

·         Overheidsfinanciering: de impact van overheidsinvesteringen en publiek gefinancierde projecten blijft bijdragen aan de groei van het vastgoed in heel Europa, met stimulans voor de oprichting van meerdere onderzoek- en ontwikkelingshubs zoals bijvoorbeeld de Brainport regio in Eindhoven.

·         Beperkt aanbod biedt investeringsmogelijkheden: hoewel er een sterke vraag is naar life sciences-ruimte in heel Europa, blijft het aanbod beperkt. Bijvoorbeeld, in het Randstadcluster (Leiden, Utrecht en Amsterdam) is er een zeer lage leegstandsgraad voor hoogwaardige laboratoria.

Het investeringslandschap voor life sciences in continentaal Europa is nog relatief nieuw, maar de vraag naar investeringen in laboratoriumruimte groeit, met name voor laboratoria met meerdere gebruikers. Samenwerking tussen investeerders en ontwikkelaars is succesvol gebleken bij het leveren van geschikt vastgoed dat voldoet aan lokale eisen.

Christiaan Tuitman, Senior Consultant en Life science specialist Capital Markets bij JLL Nederland, voegt hieraan toe: "Met nieuwe geneesmiddelen, overheidsprogramma's en een naar verwachting groeiende  beschikbaarheid van durfkapitaal, staat de life sciences-sector in heel Europa klaar voor groei in de komende jaren. Er zijn goede kansen voor investeerders om te profiteren van de schaarste aan hoogwaardige laboratoriumruimte op de juiste locatie en de geprognotiseerde huurgroei. Dit geldt voor clusters zoals de Golden Triangle, Parijs enBerlijn, maar zeker ook voor het Randstadcluster in Nederland."


Over JLL

Al meer dan 200 jaar helpt JLL (NYSE: JLL), een toonaangevend wereldwijd zakelijk en financieel adviseur op het gebied van commercieel vastgoed en vermogensbeheer, klanten bij het kopen, bouwen, bewonen, beheren en investeren in diverse industriële, commerciële, residentiële en winkelpanden, evenals hotels. JLL is een Fortune 500® bedrijf met een jaarlijkse omzet van 20,8 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van meer dan 106.000 medewerkers. Gedreven door ons doel om de toekomst van vastgoed vorm te geven voor een betere wereld, helpen we onze klanten, medewerkers en gemeenschappen een betere weg te kiezen, SEE A BRIGHTER WAY SM. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website jll.com.