BREEAM-NL ‘Excellent’ voor Cross Towers in Amsterdam

​Het kantoorgebouw Cross Towers aan de Zuidas in Amsterdam heeft een BREEAM-NL In Use Asset certificaat ‘Excellent’ behaald.

december 13, 2018

​Het kantoorgebouw Cross Towers aan de Zuidas in Amsterdam heeft een BREEAM-NL In Use Asset certificaat ‘Excellent’ behaald. Cross Towers is een van slechts twee multi-tenant-kantoorgebouwen in Nederland met deze certificering.

BREEAM-NL Excellent is met vier van de vijf sterren het een na hoogste niveau van de BREEAM-systematiek. Het duurzaamheidscertificaat werd op 12 december in de onlangs geheel gerenoveerde entree van Cross Towers uitgereikt door Daniël van der Flier, BREEAM-assessor bij het bureau Duurzaamheidscertificering.

Duurzame maatregelen

Cross Towers heeft het label BREEAM-NL Excellent te danken aan een doordachte mix van duurzame maatregelen. Een aantal opvallende elementen zijn:

• het gebouw is volledig aardgasvrij;

• het beschikt over een energielabel A;

• een warmtekoudeopslag (WKO) verzorgt de koeling en verwarming;

• het aandeel hernieuwbare energie ligt ruimschoots boven grenswaarde van de hoogst haalbare score voor BREEAM-NL Excellent;

• een waterbassin met zuiveringsoever dient als hemelwateropvang en is een goede leefomgeving voor vogels en amfibieën;

• het groene dak van Cross Towers is aantrekkelijk voor insecten.

Multi-tenant

In Nederland hebben slechts twee multi-tenant-kantoorgebouwen een certificaat BREEAM-NL Excellent, waarbij Cross Towers veruit het grootste vloeroppervlak heeft. Cross Towers is gecertificeerd volgens de beoordelingsrichtlijn BRL 2016. Eerder behaalde het gebouw een BREEAM-NL Excellent certificaat volgens de BRL 2013. De hercertificering was zeker geen vanzelfsprekendheid. Ten tijde van de vorige certificering was Cross Towers nog een single-tenant gebouw. Als onderdeel van de single-tenant naar multi-tenant transitie, was verduurzaming het leidmotief voor de implementatie van een coherent pakket aan slimme maatregelen.

Theo Vastenhout, als technisch manager bij JLL betrokken bij de certificering van Cross Towers, zegt hierover. ‘Dit label is een gezamenlijk resultaat van eigenaar, huurders en vastgoedmanager. De rol van JLL Property and Asset Management gaat daarbij steeds vaker verder dan alleen het operationeel gebouwmanagement. We hebben steeds meer de rol van value add manager; echt waarde toevoegen aan een gebouw. Duurzaamheid speelt een grote rol in onze integrale dienstverlening.’

Marleen Lubberding, als BREEAM-adviseur van W4Y betrokken bij de certificering van Cross Towers: ‘Deze certificering is al lang niet meer alleen voor nieuwbouw. Ook voor bestaande panden neemt de vraag toe. Cross Towers is een prachtig voorbeeld van wat er mogelijk is.’

Cross Towers

Cross Towers is in 2007 opgeleverd en ligt aan de Antonio Vivaldistraat 150 in Amsterdam. Het gebouw (circa 26.000 m2) bestaat uit twee torens die door een transparante kern aan elkaar zijn verbonden. Cross Towers telt 24 verdiepingen en heeft een hoge parkeernorm van 1,59 en is er nog slechts 1.200 m2 beschikbaar met vrij uitzicht op de 20e verdieping.

BREAAM-NL In Use

BREEAM-NL In-Use is een instrument waarmee de duurzaamheidprestaties van een bestaand gebouw kunnen worden gemonitord en verbeterd. Het certificaat heeft betrekking op verschillende duurzaamheidselementen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. De certificering is toepasbaar op het gebouw, het beheer en het gebruik. Cross Towers heeft het certificaat verkregen voor het onderdeel gebouw.