Nieuwsbericht

Bas van de Griendt Head of Sustainability Services & ESG bij JLL Nederland: ‘Het gaat om veel meer dan alleen het gebouw’

maart 08, 2022

Bas van de Griendt is deze maand gestart als Head of Sustainability Services & ESG bij JLL Nederland. Hij gaat de opdrachtgevers van de vastgoedadviseur ondersteunen bij het halen van hun duurzaamheidsambities. Daar is grote behoefte aan, want duurzaamheid is tegenwoordig de license to operate.

“Er komt veel op de commerciële vastgoedsector af. De branche staat voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. De Europese Unie is steeds strenger over wanneer je iets ‘duurzaam’ mag noemen”, zegt Bas van de Griendt. “Tegelijkertijd stellen gebruikers ook steeds meer eisen aan bijvoorbeeld het kantoor dat ze huren en investeren institutionele beleggers graag in duurzame assets.”

Van de Griendt gaat JLL Nederland versterken bij het proactief adviseren van opdrachtgevers om de juiste keuzes op het gebied van duurzaamheid te maken. Het is daarmee een verdere aanvulling op het uitgebreide dienstenpakket dat de vastgoedadviseur nu al biedt.

Brede benadering
ESG staat voor environmental, sustainable en governance. Het is een brede benadering om de duurzaamheid van investeringen te analyseren en hard te maken. Dat is nodig, want duurzaam vastgoed gaat verder dan dubbel glas of zonnepanelen op het dak.

Pieter Hendrikse, CEO JLL Nederland: “ESG is een totaalbenadering van hoe we als mens omgaan met onze omgeving. Dit is iets wat ten grondslag ligt aan al onze processen en besluiten. Met het ESG-team gaan we onze klanten helpen om hetzelfde te doen.”

Van de Griendt: “We ontwikkelen samen met de klant een duurzame, alomvattende strategie, met tastbare en meetbare maatregelen die zoden aan de dijk zetten. Waarbij je naar het gebouw zelf kijkt, maar ook naar de omgeving en het gedrag van mensen.”

Als voorbeeld van zo’n brede benadering noemt hij een mobiliteitsplan. “Je moet nadenken over hoe mensen duurzaam bij je locatie kunnen komen. Dus moet je ook nadenken over bijvoorbeeld laadinfrastructuur. Het gaat dus echt om veel meer dan enkel het gebouw.”

JLL geeft vorm aan de toekomst van vastgoed voor een betere wereld
Het aanstellen van een senior Nederlandse ESG-specialist is onderdeel van de wereldwijde strategie van JLL: de toekomst van vastgoed vormgeven voor een betere wereld. JLL wil met zijn expertise over hele wereld bijdragen aan disruptieve, impactvolle en duurzame verandering. Hendrikse: “ESG is bij JLL verankerd in alles wat we doen.”

Rijke ervaring
Met zijn eigen bedrijf Stratego Advies deed Van de Griendt veel ervaring op met ESG-analyses. Als kwartiermaker van het Deltaplan Duurzame Renovatie van de Dutch Green Building Council hielp hij onder meer mee aan het ontwikkelen van Paris Proof, waarmee je kan berekenen of vastgoed bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Eerder werkte hij onder andere als manager Sustainable Development bij Bouwfonds Property Development (BPD)’. Daarnaast is Van de Griendt lid Raad van Commissarissen bij corporatie Woningbelang en lid Raad van Toezicht Natuur en Milieufederatie Utrecht.
 


Over JLL

JLL (NYSE: JLL) is een toonaangevend zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. JLL geeft vorm aan de toekomst van vastgoed voor een betere wereld. Door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologie creëert JLL waardevolle kansen, bijzondere ruimtes en duurzame vastgoedoplossingen voor onze klanten, onze mensen en onze omgeving. JLL is een Fortune 500 bedrijf met een jaarlijkse omzet van 16,6 miljard, activiteiten in meer dan 80 landen en een wereldwijd personeelsbestand van bijna 95.000 medewerkers per 30 september 2021. JLL is de merknaam en een geregistreerd merk van Jones Lang LaSalle Incorporated. Voor meer informatie kijk op onze website: jll.nl.