Amsterdam versterkt positie op wereldtoneel

Onderzoek van JLL schetst compleet en multidimensionaal beeld van wereldwijde stedelijke concurrentieposities

januari 30, 2018

Onderzoek van JLL stelt de traditionele benadering van het evalueren van stedelijke concurrentieposities in een nieuw daglicht. De ‘persoonlijkheid’ van een stad blijkt een waardevolle nieuwe dimensie voor strategische keuzes in de vastgoedmarkt. De classificatie laat zien dat Amsterdam een sterke positie inneemt op het wereldtoneel, en er zijn nog volop groeikansen voor Nederland. 

JLL zoekt in World Cities: Mapping the Pathways to Success​ naar overeenkomsten tussen wereldsteden, en maakt een praktische classificatie die steden indeelt in 10 categorieën. Steden binnen iedere categorie hebben gelijkenissen en delen krachten, maar hebben ook gezamenlijke uitdagingen. De groepen bieden versc​hillende kansen voor vastgoedbeleggers, -ontwikkelaars en corporate occupiers.   

De wereldsteden 

De ‘Big Seven’ vormen het hart van het diagram. Deze zeven wereldsteden zijn goed voor bijna een kwart van al het kapitaal geïnvesteerd in commercieel vastgoed, wereldwijd. Deze steden zijn al jaren de standaardbestemmingen voor grensoverschrijdende investeerders en corporates.

De tweede laag (de ‘Contenders’ of de ‘achtervolgers’) bestaat uit een groep van tien steden die veel - maar nog niet alle - kenmerken hebben van een ‘Big Seven-stad’. Ze concurreren (met succes) met de zeven leidende steden om het globale kapitaal en de internationale ondernemingen. grensoverschrijdende investeerders en corporates. De tweede laag (de ‘Contenders’ of de ‘achtervolgers’) bestaat uit een groep van tien steden die veel - maar nog niet alle - kenmerken hebben van een ‘Big Seven-stad’. Ze concurreren (met succes) met de zeven leidende steden om het globale kapitaal en de internationale ondernemingen. 

De derde laag kent verschillende typen steden. De Innovators, Lifestyle, Influencers, Megahubs, Enterprisers, Powerhouses, Hybrids en National Growth Engines scoren ieder op hun eigen vlak – zoals technologische ontwikkeling, strategische locatie, schaalgroei, handelstransparantie of levenskwaliteit - heel goed, maar hebben nog niet het draagvlak om zich te meten met de ‘Established World Cities’.

Contenders komen steeds dichterbij Big Seven

Ondanks dominantie bovenaan de ranglijst, daalde het totale aandeel van investeringen in de Big Seven tot 19% in 2017, het laagste niveau sinds 2006. Minder beschikbaarheid en hoge prijzen voor top vastgoed dragen bij aan de sterke vraag van investeerders naar een tweede laag van steden (de ‘Contenders’). 

Contenders hebben meer beschikbaar aanbod én ze voldoen aan veel van de primaire eisen van investeerders, zoals transparantie, schaalgrootte en gateway-functies. De kloof tussen de leidende steden (Big Seven) en de achtervolgers (Contenders) zal steeds kleiner worden. 

Groei en kansen voor Nederland

Bij elkaar laten de Contenders de snelste groei zien van alle categorieën, op het gebied van vastgoedbeleggingen in de afgelopen tien jaar. Daarnaast laten ze – na de Big Seven – de grootste groei zien in de verhuur van kantoorpanden. 

Sven Bertens, Head of Research Advisory bij JLL:​ “Voor Amsterdam ligt de uitdaging om de tekorten op het gebied van huisvesting en infrastructuur aan te pakken en door middel van verbeterde connectiviteit met de regio in schaal te groeien. Amsterdam maakt op dat laatste punt al flinke stappen, door op een handige manier gebruik te maken van zijn positie binnen de Holland Metropole. Dit zal er eveneens voor zorgen dat de andere steden mee kunnen profiteren van het succes van Amsterdam”. 

Meer weten over de vastgoeddynamiek binnen een bepaalde categorie? Bekijk deze website: http://www.jll.com/cities-research/Cities/benchmarking-and-indices en download hier het volledige onderzoek ‘World Cities: Mapping the Pathways to Success’, gepubliceerd in samenwerking met The Business of Cities.