Amsterdam toont komende twee jaar meeste huurgroei in Europa

Nieuw rapport van JLL wijst 10 markten aan die in 2018/2019 een aanbodgedreven huurstijging zullen vertonen; deelmarkten blijven beter presteren

juli 02, 2018

Volgens een nieuw rapport van JLL wordt een gebrek aan aanbod van kantoorruimte de komende twee jaar de belangrijkste aanjager van een bovengemiddelde huurstijging in Europese hotspots zoals Amsterdam, Stuttgart en Praag. Voor Amsterdam betekent dit een huurprijsstijging van minimaal 15%. 

In het rapport, European Office Rental Growth Hotspots 2018, worden tien markten in Europa aangewezen waar de huurprijzen van kantoorruimte de komende twee jaar het sterkst gaan stijgen als gevolg van het krappe kantorenaanbod. Amsterdam is de grootste stijger, gevolgd door StuttgartStockholmMünchenPraagDublinEdinburghBarcelonaWarschau en Utrecht. Net buiten de top-10 - maar wel in de top-15 - bevinden zich de Britse regionale kantoormarkten ManchesterLeeds en Birmingham. Ook hier zijn aanzienlijke mogelijkheden voor verdere huurstijging te vinden als gevolg van een gebrek aan aanbod.

De bevindingen uit het rapport zijn gebaseerd op de resultaten van de Supply Sensitivity Index van JLL, waarin rekening wordt gehouden met zeven statistische factoren - zoals het toekomstige aanbod en de huurprijsgevoeligheid - in 35 Europese steden gedurende een periode van 20 jaar. Als aanvulling op de traditionele macro-economische prognoses wordt er ook dieper ingegaan op het verband tussen het aanbod en de stijging van de effectieve netto huurprijs.

Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets bij JLL, vertelt: “Beleggers hebben te maken met een grote uitdaging om hun rendementsdoelstellingen te realiseren vanwege historisch lage aanvangsrendementen op kantoorvastgoed. Het vinden van huurgroeipotentie in de markt is daarom cruciaal. Met ons onderzoek en gesprekken met onze klanten laten we zien dat het (gebrek aan) aanbod van kantoorruimte de komende paar jaar waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol gaat spelen bij stijgende huurprijzen. We hebben onze Supply Sensitivity Index ontwikkeld om beleggers te laten zien waar zij huurgroei voor hun beleggingen kunnen realiseren."

Markten om in de gaten te houden

Top kantoorgebieden zullen in 2018 en 2019 beter blijven presteren. Huurders zullen immers vanwege het beperkte aanbod van moderne, efficiënte kantoorruimte in de traditionele centrale zakelijke districten hun zoekgebied uit gaan breiden naar minder populaire gebieden waar nog wel hoogwaardige kantoorruimte wordt aangeboden. Het rapport gaat grondig op de vijf markten in de top-10 die worden ondersteund door structurele verbeteringen, onderscheidende factoren, sterke basiswaarden van vastgoed en een sterke huurdersvraag:

1. Amsterdam – Zuidoost en Sloterdijk/Teleport
2. Stuttgart – Stadscentrum en Vaihingen-Mohringen
3. Stockholm – Solna/Sundbyberg (Arenastaden)
4. München – Oost (Wierksviertel)
5. Praag – Praag 1

“De sleutel tot succes ligt erin dat we moeten begrijpen welke kantoorgebieden slechts een kortstondige opleving vertonen en welke worden ondersteund door langdurige factoren. Nu er bijna geen leegstand meer is en de mogelijkheden voor speculatieve ontwikkelingen beperkt zijn, zijn in steeds meer steden alle ingrediënten te vinden voor een aanzienlijke huurstijging in de komende jaren", voegt Van Leeuwen toe.

Lees het volledige onderzoeksrapport hier