Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Onze blogs

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​23 June 2014

WK vs tophuren

Sven Bertens is Head of Research bij JLL​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​​

Is het alweer vier jaar geleden? Zo vlak voor de aftrap van het Wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië is de hamvraag natuurlijk: “Wie gaat straks met de eer strijken?”. Het gastland van dit jaar wordt getipt als winnaar, op de voet gevolgd door het Zuid-Amerikaanse buurland Argentinië. Dat betekent overigens niet dat de Europeanen buitenspel staan. Voorafgaand aan het WK zouden titelverdediger Spanje en ook het sterke Duitse elftal de beker wel weer eens naar Europa kunnen halen. Na de wedstrijd Nederland – Spanje zou Nederland ook weleens met de eer kunnen gaan strijken. 

Hier bij JLL voorspellen we helaas geen wereldbekerwinnaars. Althans, niet officieel. We voorspellen wel winnaars en verliezers in de Europese vastgoedmarkt. Laten we eens kijken hoe onze meest recente voorspellingen voor de tophuren van kantoorruimte in Europa zich verhouden tot de verwachte voetbalprestaties (voor aanvang van het WK) van elk land:

Spanje

Kansen op wereldbekeroverwinning: 7-1 

Toename tophuur kantoorruimte Madrid 2014: 1,0% 

In Zuid-Afrika was Spanje zijn tegenstanders weliswaar te slim af, maar in eigen land ziet de situatie er minder rooskleurig uit. Als een van de grootste slachtoffers van de financiële crisis is de Spaanse economie een diepe recessie pas net te boven en de ongekend hoge werkeloosheidscijfers blijven een probleem. Toch wordt na vijf jaar dalende cijfers in 2014 een omslagpunt verwacht, nu de tophuren in Madrid en Barcelona naar verwachting de komende vijf jaar weer gaan stijgen. Als de Spaanse voetballers net zo goed presteren als de Spaanse kantorenmarkt, dan maken ze zeker een goede kans op de titel.
 

Duitsland
Kansen op wereldbekeroverwinning: 7-1 

Toename tophuur kantoorruimte Frankfurt 2014: 2,9% 

Als er één ding is waar Duitsers goed in zijn, dan is het wel hun vasthoudendheid. Slechts één keer slaagden ze er niet in om de kwartfinales te bereiken, en ook van hun kantorenmarkt is een soortgelijk betrouwbaar gedrag te verwachten. De huren op de kantorenmarkt in Frankfurt zijn de hoogste in Duitsland, maar ook steden als Hamburg en München stijgen aanzienlijk.

Nederland
Kansen op wereldbekeroverwinning: 34-1 

Toename tophuur kantoorruimte Amsterdam 2014: 0,0% 

De Amsterdamse kantorenmarkt presteerde matig en vertoont al sinds 2008 geen stijging meer. Ook al ziet het ernaar uit dat deze situatie de komende vijf jaar verbetert, toch blijft de huurgroei minimaal en worden de niveaus van andere Europese steden naar verwachting niet gehaald. De vooruitzichten voor het Nederlandse elftal zien er eveneens gematigd uit voor dit jaar. Als finalist van vier jaar geleden hebben we de afgelopen jaren moeite gehad om in vorm te komen. Een parallel is hier te trekken met de kantorenmarkt; ook daar is het de afgelopen jaren minder goed verlopen. Maar nu de bodem is bereikt, kan de weg naar boven worden ingezet. Dit geldt natuurlijk ook voor onze presentaties op het wereldkampioenschap, zeker na de 5¬-1 overwinning op regerend wereld- en Europees kampioen Spanje en het behalen van de achtste finales na een moeizame winst op Australië.

Frankrijk
Kansen op wereldbekeroverwinning: 25-1

Toename tophuur kantoorruimte Parijs 2014: 3,5%

In Parijs daalden de huren in 2013, maar de vooruitzichten voor de rest van 2014 zien er aanzienlijk zonniger uit. De groei in La Défense blijft matig, maar de huurcijfers in het centrum van Parijs stijgen de komende vijf jaar naar verwachting aanzienlijk. Parijs mag dan de grootste kantorenmarkt op het Europese vasteland zijn, de kansen voor het Franse elftal op het winnen van de beker zijn dit jaar klein. Het is weliswaar een sterke ploeg, maar de kwaliteit waarmee ze de titel in 1998 binnenhaalden ontbreekt.

Engeland

Kansen op wereldbekeroverwinning: 25-1 

Toename tophuur kantoorruimte West End/Londen 2014: 9,5% 

De afgelopen twintig jaar was de kantorenmarkt in Londen een van de best presterende en dat zal ook de komende vijf jaar zo blijven. Zowel in de City als in West End is sprake van een jaarlijkse toename van meer dan 4% en daarmee horen deze markten bij de Europese top-5. Toch zien we deze sterke prestatie hoogstwaarschijnlijk niet terug in de pogingen van de Engelse voetballers, aangezien ze volgens de peilingen al in de tweede ronde worden uitgeschakeld.

Hiermee hebt u een kort overzicht van onze verwachtingen voor de kantorenmarkt in de belangrijkste Europese steden, en een nog beknoptere samenvatting van de voetbalvoorspellingen voor deze landen. Vergeet niet dat beide voorspellingen modelmatig tot stand komen. Voor de JLL-voorspellingen is een frisse blik vanuit lokale expertise gewenst. Deze lokale expertise ontbreekt natuurlijk bij de bookies, want volgens onze eigen JLL WK pool, maar ook volgens het Oranjelegioen, liggen de kansen voor Nederland vele malen hoger! 
Maar wilt u weten hoe het er precies aan toe gaat in de internationale voetbalwereld, dan raden wij u aan te informeren bij iemand die beter op de hoogte is dan wij... Voor vragen over de vastgoedmarkt mag u natuurlijk contact met ons opnemen! ​