Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Noord-Limburg prolongeert titel beste logistieke hub in de Logistieke Ranking 2017

Venlo drijvende kracht achter de tweede koppositie op een rij volgens de vandaag verschenen Ranking van vastgoedadviseur JLL


Uit de Ranking Logistiek blijkt dat het sentiment op de Nederlandse logistieke markt de afgelopen jaren verder is versterkt. De verbeterde economische omstandigheden, het toegenomen consumentenvertrouwen en de aanhoudende lage rente zorgen voor een positief sentiment in de markt. Deze verbetering van het sentiment is merkbaar in de grote logistieke hotspots waar de vraag naar kwalitatief vastgoed sterk is gegroeid in vergelijking met 2015. 

De koppositie is onveranderd gebleven: Noord-Limburg. De regio heeft de afgelopen twee jaar wederom aangetoond een aantrekkelijke locatie te zijn voor zowel gebruikers als beleggers. 
Utrecht is 6 plaatsen gestegen ten opzichte van 2015 en staat op nummer 2 in de Logistieke ranking. Deze sterke stijging komt met name voort uit de aantrekkelijke locatie voor stadsdistributie. 
De derde plaats, voor Zuidoost-Noord-Brabant, is onveranderd gebleven ten opzichte van 2015. 

Opvallende nieuwkomer in de top 10 is Zuidoost-Zuid Holland. Door schaarste in de bredere regio (Rijnmond) hebben er diverse transacties plaatsgevonden en wordt er momenteel speculatief ontwikkeld. 

Lage leegstand en aanhoudende vraag zorgt voor sterke groei modern logistiek
Met een leegstandspercentage van 4,4% (circa 1,3 miljoen m²) is het logistieke aanbod de afgelopen jaren fors gedaald. Daarnaast is het opnamevolume over de afgelopen 3 jaar sterk gegroeid, en telt het logistiek opnamevolume in de eerste helft van 2017 van al circa 1,4 miljoen m². Dit maakt dat de logistieke gebruikersmarkt zich ten opzichte van 2015 enorm heeft ontwikkeld.

Vanwege de sterke opnamegroei is het aandeel van moderne distributiecentra als onderdeel van de totale voorraad, aanzienlijk toegenomen. De nieuwbouw van distributiecentra wordt grotendeels gedreven door de schaarste van direct beschikbaar modern logistiek vastgoed. De huidige lage aanvangsrendementen zorgen er daarnaast voor dat het ontwikkelen van nieuwbouw aantrekkelijk is doordat de nieuwbouwkosten significant lager liggen dan de beleggingswaarde van het vastgoed. 

Naast een positieve groei op de gebruikersmarkt heeft de beleggingsmarkt ook een verdere stimulans gekregen de afgelopen twee jaar. Het beleggingsvolume in de eerste helft van 2017 bedraagt al ruim € 800 miljoen. Met nog enkele grootschalige transacties in de pijplijn voor de tweede helft van het jaar wordt 2017 een recordjaar voor logistieke beleggingen. 

Bas Geijtenbeek, Head of Industrial & Logistics JLL Nederland: “Voor de logistieke sector blijven de signalen, voor zowel de gebruikers- als beleggersmarkt, op groen staan. Op basis van onze supply chain index, die de vraag naar logistiek vastgoed voorspelt, blijkt dat de vraag naar logistiek vastgoed blijft groeien. Deze groei komt voornamelijk voort uit de retail- en e-commerce sector.”

Geijtenbeek voegt hier aan toe: “Om aan de groeiende vraag van deze sectoren te voldoen zullen er enerzijds specifieke built-to-suit hoogbouw distributiecentra worden ontwikkeld. Anderzijds zal een groot deel kunnen worden gehuisvest in de huidige planvoorraad.”

Download de Ranking Logistiek 2017 hier.
Download het bijbehorende rapport hier.