Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Gebruikersmarkten trekken verder aan in 2017

JLL publiceert Outlook rapporten


De gebruikersmarkt in alle sectoren trekt verder aan in 2017. Dit blijkt uit JLL’s Outlook 2017; vier sector rapportages waarin de belangrijkste trends voor het aankomende jaar naar voren komen. Voor kantoren, logistiek en woningen geldt dat vanwege krapte van het aanbod zowel gebruikers als beleggers in toenemende mate hun (locatie) horizon verbreden. Voor retail geldt juist dat gebruikers steeds positiever staan tegenover het openen van nieuwe winkels. Beleggers in de retail sector blijven primair gericht op het beste vastgoed, hoewel er ook in het secundaire segment kansen ontstaan. 

Alle sectoren worden echter beïnvloedt door verschillende trends waardoor de toekomst van zowel de gebruikers- en beleggingsmarkt in iedere sector gaat veranderen. De belangrijkste trends per sector zijn:
Kantoren: De verandering van de gebruikersvraag vanuit groeisectoren;
Logistiek: Een verdere schaalvergroting en hoogbouw van nieuw logistiek vastgoed;
Retail: Een gezondere balans tussen de huurkosten en de omzet van retailers;
Woningen: Een sterkere segmentatie van de woonwensen van consumenten.

Samenvattend kan gesteld worden dat de verbetering van gebruikersmarkten in 2017 doorzet. De beleggingsmarkt blijft gekenmerkt worden door een grote vraag, maar beperkt aanbod van kantoren, logistiek en woningen. Het beleggingsvolume in 2017 valt daardoor naar verwachting lager uit dan in 2016. Voor retail geldt dat, door een groter beleggingsaanbod en de aantrekkende gebruikersmarkt, het beleggingsvolume in 2017 stijgt in vergelijking met 2016.​

​De Outlook Kantoren 2017 kunt u hier downloaden.​
​De Outlook Logistiek 2017 kunt u hie​r downloaden.​
​De Outlook Residential 2017 kunt u hier downloaden.​
​De Outlook Retail 2017 kunt u hier​ downloaden.​​​