Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Beleggers verwachten 10,8% groei van hun portefeuilles tot eind 2018

Beleggersonderzoek JLL toont aanhoudende beleggingsdruk op Nederlandse vastgoedmarkt


​Uit het 25ste beleggersonderzoek van JLL, dat vanavond gepresenteerd werd tijdens JLL’s  jaarlijkse evenement Realwise, blijkt dat de 52 ondervraagde nationale en internationale beleggers nog altijd zeer positief zijn over de Nederlandse vastgoedmarkt. De komende twee jaar streven zij naar een verdere groei van hun vastgoedportefeuille.

De 52 beleggers hebben gezamenlijk bijna € 33 miljard vastgoed in bezit. De komende twee jaar beogen de beleggers voor bijna € 1,8 miljard aan vastgoed te verkopen, terwijl zij voor € 5,4 miljard aan nieuw vastgoed willen acquireren. Hierdoor wordt een groei van de portefeuille verwacht van 10,8% naar circa € 36,4 miljard aan het einde van 2018.

De focus van de ondervraagde beleggers ligt de komende twee jaar voornamelijk op core en core-plus beleggingen. Tegelijkertijd neemt de interesse in value-add beleggingsproduct toe en zal bijna een derde van de voorgenomen beleggingsdynamiek voor rekening nemen. Dit is waarschijnlijk het gevolg van verwachte groei gedreven door versnelde huurgroei en aanvangsrendementen die stabiliseren. De voorgenomen groei wordt volgens de ondervraagde beleggers in sterke mate gedreven door de huidige lage rente en de beschikbaarheid van kapitaal.


Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets bij JLL Nederland, zegt over het onderzoek: “De vooruitzichten voor de Nederlandse vastgoedmarkt blijven positief. Desalniettemin verwachten we dat de Nederlandse beleggingsmarkt in een rustiger vaarwater terecht komt. Hier zien wij een aantal redenen voor: Allereerst de toegenomen geopolitieke onrust door Brexit, de presidentiele verkiezingen in Amerika en speculatie rondom de komende verkiezingen in zowel Frankrijk, Duitsland en Nederland. Daarnaast is er een vergrote kans op een mogelijke renteverhoging. Tot slot zal het beperkt voorhanden zijn van geschikt beleggingsproduct op strategische locaties voor een drukkend effect op de beleggingsdynamiek gaan zorgen.”