Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Amsterdam beste winkelstad in de Benelux

Amsterdam staat bovenaan de ranglijst van beste winkelsteden in de Benelux, gevolgd door Brussel, Antwerpen, Luxemburg en Rotterdam


Uit Destination Retail Benelux 2016 van JLL blijkt dat Amsterdam de aantrekkelijkste winkelstad van de Benelux is. De hoofdstad van Nederland biedt veel internationale allure waardoor nationale en internationale retailers, zoals Rituals, Ted Baker, Primark en Hudson’s Bay Company, zich hier willen vestigen. De stad profiteert van een groot aantal toeristen, waar zowel het mainstream als luxe segment van profiteert. Dit zorgt ervoor dat de tophuren hier nog steeds stijgen.

Online winkelen beïnvloedt de strategie van retailers
In de gehele Benelux is te zien dat de combinatie tussen ‘fysiek’ en ‘online’ winkelen een grote impact heeft op het winkellandschap. Door deze trend passen retailers hun strategie aan en worden zogenaamde ‘phygital’ winkels, waarin online en fysiek naadloos op elkaar aansluit, steeds belangrijker. Dit blijkt onder meer uit online winkels zoals Coolblue en Amazon, die fysieke winkels geopend hebben of willen gaan openen, en de uitbreiding van JD Sports, TK Maxx en Topshop.

Belang van Food & Beverage en het luxe segment neemt toe
Het belang van Food & Beverage neemt sinds enkele jaren toe. Het wordt steeds vaker een vanzelfsprekende bestemming voor het winkelende publiek. De populariteit van de Markthal in Rotterdam en de Hallen in Amsterdam zijn hier goede voorbeelden van. Met de ontwikkeling van Food & Beverage gaat de populariteit van de topsteden verder toenemen en gaan consumenten deze steden vaker bezoeken om vrije tijd door te brengen. Winkelen is daarbij één van de kernactiviteiten, maar door additioneel aanbod wordt de beleving compleet gemaakt.

Ook het luxe segment ontwikkelt zich nog steeds en de invloed van online winkelen op dit segment is marginaal. Het aantal luxury flagship stores dat de afgelopen 24 maanden is geopend reflecteert het welzijn van het luxe segment in de Benelux, denk hierbij aan Natan op de P.C. Hooftstraat en Dolce & Gabbana en Fabiana Filippi welke beide een flagship store gaan openen in Brussel. De opkomst van deze flagship stores is eveneens zichtbaar bij grote mainstream merken zoals H&M en Zara die uitbreidingsmogelijkheden zien voor hun flagship stores in A1 winkelgebieden. 

Chris van Kaam, Head of Retail bij JLL Nederland: “Al enkele jaren zien we in het Nederlandse winkellandschap dat slechts een relatief klein deel van de winkelsteden een positieve huurprijsontwikkeling toont. Echter, binnen het Food & Beverage en het luxe en mainstream segment, dat in steeds grotere mate het A1 winkelgebied in de grote steden opzoekt, zal de al lage leegstand naar verwachting verder dalen en zullen de huurprijzen in deze segmenten juist stijgen. Toch weerhoudt dit retailers er niet van om zich te vestigen op A1 winkellocaties, omdat juist de fysieke winkel op de juiste locatie succesvol is.”

JLL’s Destination Retail Benelux 2016 kijkt naar de aanwezigheid van 200 nationale- en internationale retailers in de 13 belangrijke steden in de Benelux. Daarbij wordt er getoetst op de groeipotentie van de steden, de kansen en obstakels in de markt en kijkt het onderzoek naar de vitaliteit en aantrekkelijkheid van de steden.