Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Nederlandse vastgoedmarkt ‘zeer transparant’ volgens JLL’s Global Real Estate Transparency Index

Volgens de tweejaarlijkse Global Real Estate Transparency Index van JLL en LaSalle Investment Management is de Nederlandse vastgoedmarkt derde in Europa wat transparantie betreft.


  • ​​Nederlandse vastgoedmarkt haalt wereldwijd van de 109 landen de zevende plek op het gebied van transparantie en behoort tot de categorie 'zeer transparant'.
  • Nederland behoort in Europa tot de top 3 van meest transparante vastgoedmarkten.
  • De vastgoedmarkten in het Midden-Oosten en Afrika worden transparanter. 

Volgens de tweejaarlijkse Global Real Estate Transparency Index van JLL en LaSalle Investment Management is de Nederlandse vastgoedmarkt derde in Europa wat transparantie betreft. In Europa zijn alleen de vastgoedmarkten in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk transparanter. Wereldwijd hebben het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten de meest transparante markten. Nederland neemt wereldwijd de zevende positie in.

Duitsland valt voor het eerst in de groep 'zeer transparant'. Het land steeg drie plaatsen ten opzichte van 2014 dankzij verbeteringen in de beursgenoteerde sector. Net buiten de top tien is Polen (13e) één van de opvallende markten in Europa. Het land stijgt vier plekken ten opzichte van 2014 en gaat gelijk op met belangrijke westerse landen.

In de markten in het Midden-Oosten en Afrika zijn Botswana (41), Saudi-Arabië (63) en Egypte (65) gestegen tot in de semi-transparante categorie. Dit is de groep die de grootste verbetering laat zien, gekenmerkt door versterkte corporate governance, steeds meer beschikbaarheid van marktgegevens en een groeiende middenklasse die zich mobiliseert tegen corrupte praktijken. Turkije (44), Dubai (48), Abu Dhabi (59) en Bahrein (67) vallen ook in deze categorie. Verder staat Iran (77) – dat voor het eerst in de GRETI staat – in de categorie lage transparantie. Nigeria (83) en Ghana (85) stegen allebei, maar vallen ook in deze categorie.  Deze groep wordt nog uitgedaagd door zwakke corporate governance, maar profiteert van technologie en de introductie van enige regelgeving.

Sven Bertens, Head of Research Advisory bij JLL: "De wereld is transparanter dan ooit en de normen verbeteren voortdurend. Tegelijkertijd wordt het gat tussen de meest en minst transparante markten groter."

"In het komende decennium gaat er meer dan 1 biljoen dollar naar vastgoed ten opzichte van 700 miljard dollar nu. Daarmee wordt de definitie van transparantie uitgedaagd. We verwachten de komende jaren een nieuwe 'hypertransparante' categorie, waar realtime data feeds van sensoren eigenaars en huurders helpen informeren over de prestaties van hun gebouwen."

 

Transparency Index 2016 – Top 20

 CategorieRangschikking 2016Markering
Zeer transparant1Engeland
2Australië
3Canada
4Verenigde Staten
5Frankrijk
6Nieuw-Zeeland
7Nederland
8Ierland
9Duitsland
 10Finland
Transparant11Singapore
12Zweden
13Polen
14Zwitserland
15Hongkong
16België
17Denemarken
18Noorwegen
19Japan
20Tsjechië


De negende Global Real Estate Transparency Index (GRETI) van JLL, met 109 markten wereldwijd, toont voortdurende vooruitgang in de transparantie van commercieel vastgoed. Twee derde van de markten laat verbetering zien sinds 2014. Deze wordt over het algemeen toegeschreven aan hogere buitenlandse rechtstreekse beleggingen en activiteiten van corporate eindgebruikers. Beleggers en bedrijven helpen de hervormingen op transparantiegebied te versnellen en overheden erkennen dat slechte transparantie de buitenlandse beleggingen, economische groeivooruitzichten en de kwaliteit van leven van burgers beïnvloedt.

Ga naar www.jll.com/Transparency om de complete Global Real Estate Transparency Index te bekijken. U vindt daar ook interactieve tools en multimediale inhoud.