Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Ondanks wereldwijd dalende investeringsvolumes stijgt Nederlands beleggingsvolume

In de regio EMEA nemen volumes ten opzichte van het voorgaande jaar toe in Scandinavië, de Benelux en Midden- en Oost-Europa


​​​​

AMSTERDAM, 15 april 2016 – Het wereldwijde vastgoedbeleggingsvolume nam in het eerste kwartaal van dit jaar af, geheel in overeenstemming met het afgezwakte marktklimaat. Dit blijkt uit de voorlopige gegevens van JLL over de wereldwijde kapitaalstromen. Sommige regio’s maakten echter groei door en naar verwachting is het beleggingsvolume in 2016 in grote lijnen vergelijkbaar met die in 2015. De volumes lagen in de regio EMEA 20% lager dan in het voorgaande jaar, maar in Scandinavië, de Benelux en Midden- en Oost-Europa was er sprake van groei.

De beleggingsvolumes zijn in het eerste kwartaal van 2016 wereldwijd met 17% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, naar 112 miljard euro. In de eerste drie maanden van het vorig jaar was dit nog 135 miljard euro en daarmee was dat het beste eerste kwartaal in de afgelopen zes jaar. 

“Het eerste kwartaal, normaal gesproken de rustigste periode van het jaar, ging gepaard met een volatiel verloop van de markt en een hogere risicoaversie van beleggers in de eerste vier à vijf weken van 2016. Hierdoor vielen de wereldwijde beleggingsvolumes voor het eerste kwartaal van 2016 tegen”, aldus Sven Bertens, Head of Research Advisory bij JLL Nederland.

“Herstel deed zich echter bijzonder snel aan. De aandelenmarkten zijn terug op het niveau van begin januari en de credit spreads zijn weer verlaagd. Er blijft voldoende kapitaal beschikbaar en naar mate het jaar vordert zal dit haar weg vinden naar concrete investeringen. Alles wijst erop dat de activiteiten in 2016 met naar schatting 615 miljard euro grotendeels hetzelfde zullen zijn als in 2015”, voegt Bertens hieraan toe.

Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets JLL Nederland: “De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt heeft in het eerste kwartaal van 2016 weinig last gehad van het wereldwijde volatiliteit en de toegenomen risicoaversie. Het totale beleggingsvolume bedroeg 1,9 miljard euro wat een stijging betekent van 39%. De sterkste groei was zichtbaar in de kantorenmarkt, waar het beleggingsvolume, door de verkoop van onder andere enkele portefeuilles, toenam met 57% naar 640 miljoen euro."

Van Leeuwen voegt hieraan toe: “Ondanks de sterke start in het eerste kwartaal van 2016 verwachten we voor geheel 2016 dat het beleggingsvolume onder het niveau van het recordjaar 2015 blijft. Desalniettemin blijft er aanzienlijk veel kapitaal beschikbaar voor Nederlands vastgoed waardoor we nog wel een verdere aanscherping van de aanvangsrendementen verwachten. Deze aanscherping is echter minder sterk dan over de afgelopen 12 maanden.”