Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Wijnhavenkwartier, A’DAM Toren en Neude genomineerd voor de Groene Baksteen van JLL


AMSTERDAM, 13 november 2015 – Het Wijnhavenkwartier, de A’DAM Toren en de Neude zijn kanshebbers voor de ‘Groene Baksteen’ 2015 van JLL. Collega beleggers hebben deze drie kanshebbers genomineerd. De Groene Baksteen is dit jaar gekoppeld aan een actueel onderwerp in de sector; transformaties. Transformaties spelen een steeds belangrijkere rol bij de verduurzaming van vastgoed door het opnieuw waarde toekennen aan verouderd vastgoed. De ‘Groene Baksteen’ zal uitgereikt worden tijdens Realwise, het nieuwe jaarlijkse evenement van JLL dat op 26 november plaatsvindt in de Hermitage in Amsterdam. 

Voorgaande jaren werd deze onderscheiding uitgereikt aan de meest duurzame belegger om zo het begrip duurzaamheid in de vastgoedsector hoger op de agenda te krijgen. Dat doel is inmiddels bereikt, vandaar dat de groene baksteen vanaf dit jaar gekoppeld zal worden aan een bepaald thema. 

De winnaar van de groene baksteen krijgt een duurzaam lidmaatschap aangeboden van JLL for Homeplan ter waarde van €3.500,- . JLL en Homeplan hebben een samenwerking waarbij wordt geïnvesteerd in een huis, thuis en toekomst voor de allerarmsten in Latijns Amerika en Zuidelijk Afrika. Het huis is geen doel op zich, maar een middel om bewoners een kans te geven zich verder te ontwikkelen. Deze  duurzame donatie  is een investering  in een betere toekomst.

Wijnhavenkwartier, Den Haag – Heijmans Vastgoed
De transformatie van het voormalig ministerie van Binnenlandse Zaken & Koningrijkrelaties en Veiligheid & Justitie kan worden gezien als de grootste transformatie van dit moment. Het multifunctionele complex van circa 50.000 m2 biedt huisvesting aan  de Universiteit Leiden, woningen en commercieel vastgoed. Hiermee draagt deze binnenstedelijke ontwikkeling bij aan de kwaliteit van de binnenstad, wordt grootschalige leegstand voorkomen en wordt op vernieuwende wijze omgegaan met verouderd vastgoed. De transformatie is een ontwikkeling van Heijmans Vastgoed en investeerder Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

A’DAM Toren, Amsterdam – Lingotto Ontwikkeling
De A’DAM Toren betreft de transformatie van het voormalige Shell kantoor ‘Toren Overhoeks’ naar een multifunctionele toren. In een compact bestaand gebouw wordt een verticale stad gerealiseerd
waar dagelijks 3.000 tot 5.000 bezoekers worden ontvangen in een iconisch observatiepunt, werkruimten voor creatieve industrie, een boutique hotel, club en diverse horeca waaronder een ronddraaiend restaurant. A’DAM staat voor de Amsterdam Dance And Music, waarmee de stad er een nieuwe ontmoetingsplek bij krijgt. Hierdoor draagt deze plek ook bij aan de gebiedsontwikkeling van Amsterdam-Noord. De toren uit 1971 wordt getransformeerd met behoud van de karakteristieke architectuur waarin de nieuwste duurzame technieken worden toegepast zoals een warmte-koude opslag, zonne-energie en benutting van wind voor de ventilatie in het gebouw. De transformatie is een co-creatie van Lingotto en de eindgebruikers en mede-ontwikkelaars Duncan Stutterheim, Sander Groet en Hans Brouwer.

Neude, Utrecht – a.s.r. vastgoed 
Het voormalige postkantoor in Utrecht krijgt een nieuwe publieke ontmoetingsfunctie voor de binnenstad van Utrecht. Het monumentale gebouw uit 1924 wordt getransformeerd naar een multifunctionele ontmoetingsplek van 17.000 m2  met een centrale bibliotheek in combinatie met horeca, winkels, een foodmarkt en een publieke fietsenstalling. Door de transformatie wordt er ruimte geboden voor grotere winkelformules in het historische centrum van de stad. Bij de transformatie en uitbreiding wordt gewerkt volgens de duurzame bouwstandaard BREEAM en wordt het iconische karakter in ere gehouden. De transformatie is een ontwikkeling van a.s.r. vastgoed.

Naast de Groene Baksteen, reikt JLL tijdens Realwise ook de ‘Gouden Baksteen’ uit en wordt de ‘Dutch Capital Markets Outlook 2015’ gepresenteerd.