Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

EMEA

Vraag naar kantoorruimte in Europa bereikt recordhoogte in derde kwartaal 2015

Europese transactievolume stijgt met 29% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar


​​

EMEA, 9 NOVEMBER 2015 – De vraag naar kantoorruimte in Europa nam in het derde kwartaal van 2015 toe tot een totale opname van iets meer dan 3 miljoen vierkante meter, evenveel als in hetzelfde kwartaal in 2007. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van JLL.

Ook al wordt hiermee niet het vorige topniveau van 13,1 miljoen vierkante meter over heel 2007 gehaald, toch is de opname in het derde kwartaal van 2015 de hoogst genoteerde: 29% meer dan in dezelfde periode in het voorgaande jaar. Het jaarvolume stijgt naar schatting tot 11,5 miljoen vierkante meter, een toename van 8% vergeleken met 2014. Hieruit blijkt duidelijk dat de stemming in heel Europa verbetert.

De opvallendste markten:
Overal in Europa wordt de vraag naar kantoorruimte gestimuleerd door het herstel in diverse markten, zij het elk in zijn eigen tempo. De huuractiviteit in Lyon, een markt die de afgelopen jaren wat achterbleef, liet de grootste stijging in de regio zien en noteerde zijn tot op heden sterkste kwartaal met een toename van 142% ten opzichte van het voorgaande jaar. De activiteit in Barcelona groeide met 135% ten opzichte van het vorige jaar, de op één na sterkste stijging van opname in Europa. Ook in Parijs was na een tegenvallend begin van 2015 in het derde kwartaal sprake van een aanzienlijke verbetering van de huurniveaus, met een toename van 39% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De resultaten in Duitsland behoorden tot de beste in Europa. Vier van de vijf grootste steden groeiden vergeleken met het derde kwartaal van 2014. Berlijn, Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt en München noteerden een gezamenlijke opname van 775.000 vierkante meter, het hoogste cijfer in het derde kwartaal sinds 2006. Door de sterke arbeidsmarkt neemt de vraag naar kantoorruimte nog verder toe.

Hoewel de opnamevolumes in Londen lager liggen dan in het voorgaande jaar blijft deze markt zeer actief, met een stijging van 11% ten opzichte van het lange termijn gemiddelde. Gedreven door een solide gebruikersdynamiek en belangrijke nieuwbouw ontwikkelingen. In Zuid-Europese markten als Italië, Portugal en Spanje betekent het aanhoudende herstel dat de vraag van huurders het aanbod nu overstijgt, met dit kwartaal huurgroei als gevolg.

Alex Colpaert, hoofd Offices Research EMEA bij JLL​: “De gebruikersactiviteit neemt toe als gevolg van een gestaag herstel van de economie in de Eurozone en relatief gezonde groeiverwachtingen voor het bedrijfsleven. Ondanks de grote vraag naar ruimte in heel Europa blijft een krappe markt de huurgroei in veel markten beïnvloeden, zoals in Madrid en Barcelona, waar speculatieve ontwikkeling niet in de pas liep met de ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Over het geheel genomen verwachten we dat deze gunstige resultaten aanhouden tot het einde van 2015.”

Hij vervolgt: “De Duitse huurmarkt voor kantoorruimte maakt een sterke aanhoudende groei door. Naast de stijgende vraag naar kantoren op toplocaties in steden richten huurders zich steeds vaker op uiteenlopende stedelijke deelmarkten. In sommige gebieden net buiten toplocaties in de zakendistricten van Berlijn en Hamburg nadert de leegstand van kwalitatief hoogwaardige ruimte de 0%, als gevolg van een toenemend aantal media- en technologiebedrijven dat zich daar wil vestigen.”

Het ziet er naar uit dat in 2016 in Europa sprake zal zijn van een verdergaande stijging, nu meer markten groeien als gevolg van een verbeterde stemming en onderliggende werkgelegenheidscijfers. JLL verwacht dat de totale opnamevolumes stijgen tot circa 12 miljoen vierkante meter, een toename van 5% ten opzichte van 2015. 

Dré van Leeuwen, Directeur bij JLL Nederland: “In Nederland zien we eveneens dat opnamevolumes zich herstellen. In vergelijking met voorgaand jaar liggen opnamevolumes in Nederland bijna 18% hoger. In Amsterdam liggen de opnamevolumes zelfs 23,3% hoger dan voorgaand jaar met als gevolg selectieve huurgroei in enkele deelmarkten. Gezien de goede vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn ook wij positief over 2016.”