Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Zuidas voor 48% in handen van internationale beleggers

Bezit internationale beleggers in tien jaar tijd gestegen met bijna 14%


AMSTERDAM, 6 maart 2015 – De kantoorgebouwen op de Amsterdamse Zuidas bleven ook in 2014 een onverminderd populair beleggingsproduct en met name internationale beleggers zagen hun bezit groeien. Per 1 januari 2015 was 48% van de vierkante meters kantoorruimte in handen van internationale beleggers, tegen 34% in 2005. Het Duitse aandeel groeide over dezelfde periode van 28% naar 38% door onder andere de aankoop van The Edge door het Duitse Deka Immobiliën GmbH en ITO/SOM door het Duitse Union Investment gedurende 2014. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor van JLL, opgesteld in opdracht van Zuidas, gemeente Amsterdam.

Het gebied blijft in trek bij zowel beleggers als kantoorgebruikers. Ondanks de beperkt beschikbare kantoorruimte, vonden het afgelopen jaar negentien gebruikerstransacties plaats. Grote kantoorgebruikers zoals CMS Derks Star Busmann, Lexence en Henkel Nederland vestigden zich op de Zuidas. Door de aanhoudende vraag is momenteel 60.000 m² kantoorruimte in aanbouw, verspreid over zes gebouwen. Het merendeel (88%) van de kantoorruimte is reeds voorverhuurd en verkocht aan een eindbelegger.

Ondanks de huidige lage leegstand van 6%, bestaat de verwachting dat er kantoorruimte beschikbaar komt tegen het eind van 2015. Door de verhuizing van AkzoNobel, Stibbe en NautaDutilh komt 38.700 m² kantoorruimte vrij. Dit biedt kansen voor nieuwe huurders om zich te vestigen op de Zuidas.

Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets van JLL: “Ook in 2015 zal de interesse vanuit nationale én internationale beleggers voor de Amsterdamse Zuidas ongekend groot zijn. Dit komt mede door de verdere ontwikkeling en positionering van de Zuidas als een multifunctionele locatie met een sterk internationaal karakter. Naast de gevestigde beleggers zien wij de diversiteit aan buitenlandse partijen toenemen, zoals bij de recente verkoop van Zuiderhof I, welke door een Aziatische belegger is aangekocht. Gezien de toenemende interesse van beleggers en de beperkte beschikbaarheid van beleggingsproduct op de Amsterdamse Zuidas, verwachten wij bovendien een verdere waardestijging.”

Klaas de Boer, Directeur Zuidas, gemeente Amsterdam voegt hier aan toe: “Naast de nieuwbouwkantoren hebben wij momenteel ook circa 200.000 m² woningen in aanbouw. Met de uitgifte voor deze gronden heeft de Dienst Zuidas een opbrengst gerealiseerd van circa € 100 miljoen in 2014. Onderdeel van de huidige bouwactiviteiten is de bouw van de 2000ste woning. Daarmee begint nu de integratie van wonen en werken op de Zuidas steeds meer vorm te krijgen.”