Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Investeringen in winkelvastgoed vasteland Europa in tweede kwartaal 2009 met 85% gestegen

Nieuw onderzoek naar Europees winkelvastgoed van Jones Lang LaSalle


Amsterdam, 23 juli 2009 – De directe investeringen in winkelvastgoed op het Europese vasteland zijn in het tweede kwartaal van 2009 met 85% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Jones Lang LaSalle. Deze ontwikkeling was meer het gevolg van een toename van detransactiegrootte dan van een groter aantal transacties: 33 transacties in het eerste kwartaal tegenover 38 transacties in het tweede kwartaal.

Het transactievolume in het tweede kwartaal bedroeg circa € 1,9 miljard, vergeleken met € 1 miljard in het eerste kwartaal. Daarmee komt het totaal van het eerste halfjaar uit op bijna € 3 miljard. Dit is vergelijkbaar met het transactievolume in dezelfde periode van 2004. In vergelijking met dezelfde periode van 2008 zijn de volumes in de eerste helft van 2009 echter gedaald met 63%, ondanks het feit dat er een aantal grote deals werd gesloten, waaronder negen van meer dan € 100 miljoen.

Richard Dallinga, National Director Retail bij Jones Lang LaSalle Nederland: “Gemene deler in de grootste Europese winkeltransacties in 2009 tot nu toe is dat kopers beschikten over ‘vendor financing’, waarbij de koper geld leent van de verkopende partij, of ‘structured financing’. Hoewel de beschikbaarheid van financieringen op de meeste Europese markten beperkt blijft, konden veel van deze grotere deals toch doorgang vinden dankzij de beschikbaarheid van deze manieren van financiering.”

Vooruitblikkend vervolgt hij: “Bij de beleggingsverwachtingen in winkelvastgoed op het Europese vasteland in de tweede helft van 2009 blijft voorzichtigheid geboden. Transacties die door gedwongen verkoop zijn ingegeven, voeren nog niet de boventoon en de taxaties in het eerste halfjaar hebben niet geleid tot significante liquiditeitsproblemen. Er zijn ons echter verschillende belangrijke transacties bekend die onlangs tot stand zijn gekomen of die op het punt staan te worden afgerond, met name in Duitsland, en we denken dat de belangstelling voor hoogwaardig vastgoed zal aanhouden.”
Net als in het eerste kwartaal was West-Europa verantwoordelijk voor het merendeel van de investeringen in winkelvastgoed (95%). De activiteit in Centraal- en Oost-Europa bleef zeer beperkt omdat investeerders zich voornamelijk op hun thuismarkt en op de belangrijkste Europese markten richten.

Het eerste halfjaar werd gedomineerd door de vijf grote markten, zoals Jones Lang LaSalle al had voorspeld in het rapport ‘Big Five’, dat uitkwam tijdens de MAPIC in november 2008. In Frankrijk en Spanje vonden de eerste transacties van 2009 plaats, nadat het eerste kwartaal niets had opgeleverd. In het tweede kwartaal groeiden de twee landen uit tot de meest actieve markten, met € 693 miljoen aan transacties in Frankrijk en € 360 miljoen in Spanje. Opmerkelijke transacties waren onder andere de aankoop door Pramerica van het winkelcentrum “Le 31” in Lille van Foruminvest voor circa € 160 miljoen en de aankoop door Orion van Plenilunio Park in Madrid van Banif voor circa € 235 miljoen. Laatstgenoemde vormde de grootste transactie waarbij slechts één object betrokken was die tot nu toe in 2009 op het Europese vasteland heeft plaatsgevonden.

Ruben Langbroek, Head of Research Jones Lang LaSalle Nederland licht toe: “Winkelcentra in continentaal Europa maakten in de eerste helft van 2009 het leeuwendeel uit van de winkeltransacties (met € 2,0 miljard bijna 70% van het totale volume), een aanzienlijke toename ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In alle landen blijven ‘high streets’ in centrumlocaties zeer aantrekkelijk vanwege hun omvang en inkomenszekerheid. Ook het aantal ‘sale and leaseback’ transacties nam toe, vooral voor de food-sector, gestimuleerd door de behoefte van retailers aan eigen vermogen en de interesse van beleggers naar vaste, langdurige huurinkomsten. De markt voor retailparks heeft in de eerste helft van 2009 harde klappen gekregen en maakt slechts 13% van het totale volume uit, vergeleken met 30% in de eerste helft van 2008.”

Fondsen en institutionele beleggers waren de meest actieve kopers in Europa en namen ongeveer 40% van het totale volume voor hun rekening. Het is duidelijk dat de aanhoudende problemen in de financieringsmarkt een obstakel vormen voor partijen die gefinancierd zijn met vreemd vermogen.

Ruben Langbroek vervolgt: “Ondertussen kwamen de totale investeringen in winkelvastgoed in Nederland gedurende het eerste halfjaar van 2009 uit op € 350 miljoen, een daling van ruim 70% in vergelijking met het eerste halfjaar van 2008. Indien gekeken wordt naar het beleggingsvolume van winkelunits, winkelcentra en retailparks van transacties boven de € 5 miljoen, dan komt dit uit op ruim € 225 miljoen, oftewel 7,5% van het totale beleggingsvolume op het Europese vasteland.  In het tweede kwartaal van dit jaar zagen we ten opzichte van het eerste kwartaal in Nederland bovendien zowel een afname in het aantal retailtransacties (-10%) als in het totale transactievolume (-25%). Hoewel het sentiment onder beleggers licht verbeterd is, wordt de waardeontwikkeling van retail nog altijd negatief beïnvloed door in gebreke blijvende huurders en de daling van de huurprijzen, met name op de secundaire markt.”