Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Dutch Capital Markets Outlook 2014: instroom nieuw kapitaal geeft Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt ook in 2014 een positieve impuls


  • Beleggingsvolume steeg in 2013 met meer dan 20% tot bijna € 5,1 miljard.

  • Verwachte groei 2014 minimaal 10%, totale beleggingsvolume meer dan € 5,6 miljard.

  • Beursgang/IPO opnieuw in beeld als exit-strategie.

  • Beschikbaarheid kapitaal stijgt door toenemende activiteit Duitse fondsen, nieuwe toetreders met Angelsaksische en Anglo-Amerikaanse achtergrond en toenemende beschikbaarheid van vreemd vermogen.

De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt heeft in 2013 veerkracht laten zien. Het totale beleggingsvolume is met meer dan 20 procent toegenomen tot bijna € 5,1 miljard. Ook voor 2014 zijn de verwachtingen positief. Het eerste kwartaal is goed verlopen en noteerde een beleggingsvolume van circa € 1,5 miljard. Voor heel 2014 verwacht JLL een groei van minimaal 10 procent. Hiermee zal het beleggingsvolume uitkomen boven de € 5,6 miljard. Dit meldt JLL in het rapport Dutch Capital Markets Outlook 2014, Sustainable steady growth.

Ook aan de financieringszijde zijn er positieve signalen. Naast de traditionele en recent toegetreden financiers, hebben zich in het eerste kwartaal van 2014 ook financiers uit onder andere Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gemeld. Zij zijn op zoek naar interessante financieringsmogelijkheden en zorgen voor extra liquiditeit op de Nederlandse vastgoedmarkt. Deze instroom van nieuw kapitaal op de Nederlandse vastgoedmarkt leidt tot vragen over toekomstige verkoopstrategieën van de kopers. In het rapport wordt hierbij gekeken naar korte-, middellange- en langetermijnstrategieën.

Dré van Leeuwen, Director Capital Markets bij JLL Nederland: "De beschikbaarheid van extra vreemd vermogen zorgt ervoor dat de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt kan doorgaan op de ingeslagen weg. We verwachten dan ook dat in 2014 nagenoeg alle vastgoedsectoren een stijging van het beleggingsvolume zullen laten zien. Er zal sprake zijn van duurzame en gestage groei. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de verschillende sectoren zich ieder in een andere fase van de vastgoedcyclus bevinden. Iedere vastgoedsector kent daardoor een andere manier van prijsvorming en specifieke kansen en uitdagingen. De instroom van nieuw kapitaal in de Nederlandse vastgoedmarkt betekent ook dat er wordt nagedacht over geplande exits. Strategie en timing rondom deze exits worden in sterke mate bepaald door de marktontwikkelingen op zowel de gebruikers- als de beleggingsmarkt. Bovendien volgen ze de economische cyclus. Een strategie die volgens ons meer in zwang zal komen, is een exit via een IPO. Gezien de huidige marktomstandigheden verwachten we dat in 2014 de eerste Nederlandse IPO succesvol zal worden afgerond."

Beursgang weer in beeld
De belangrijkste reden om een beursgang te initiëren is het ophalen van kapitaal. Het resultaat is een indirecte (gedeeltelijke) exit van het kapitaal van de zittende investeerder(s). Zowel nieuwe internationale partijen die nu actief zijn op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt, als nationale beleggers die al langer aanwezig zijn, zien een exit via een IPO als een mogelijke strategie. In 2013 deed deze ontwikkeling zich al voor in zowel de Verenigde Staten als Europa waar diverse vastgoed-IPO's succesvol zijn afgerond. De grootste vastgoed-IPO had betrekking op de beursintroductie van LEG Immobilien AG in het eerste kwartaal van 2013. LEG Immobilien AG is een Duitse woningbelegger die met deze beursintroductie meer dan € 1 miljard ophaalde. In Nederland is EPRA, de Europese brancheorganisatie voor beursgenoteerd vastgoed, van mening dat de vastgoedmarkten voor logistiek en woningen het meest kansrijk zijn om succesvol een IPO af te ronden in de komende twee jaar.