Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Cities Research Center van JLL legt link tussen steden en vastgoed


Nieuwe website biedt gelegenheid tot vergelijken van vooruitzichten wat betreft vastgoed voor de 300 belangrijkste steden ter wereld.
• Europese steden meest populair wat betreft grensoverschrijdende vastgoedbeleggingen: Londen is goed voor 15% van wereldwijde beleggingen.
• Alle steden in de Randstad behoren tot de ‘volwassen markten’.

AMSTERDAM, 2 april 2014 -  JLL lanceert een dynamische website die inzicht, informatie en interpretatie biedt wat betreft vooruitzichten over de toekomst van steden over de hele wereld. Steden zijn meer dan ooit het focuspunt van economische activiteit. De oude orde is definitief veranderd: stonden er tien jaar geleden nog 100 steden op de radar van vastgoedbeleggers, nu zijn dat 300 steden en wordt er dagelijks naar 600 steden geïnformeerd door corporate organisaties. Snelle urbanisatie en technologische en geopolitieke veranderingen zijn van invloed op de dynamiek van steden.

Dankzij het Cities Research Center kunnen de 300 belangrijkste steden met elkaar worden vergeleken aan de hand van een reeks factoren, variërend van activiteiten en volumes op de vastgoedmarkt tot de snelheid van economische verandering. De nieuwste rapporten van onze experts beoordelen de potentie van steden over de hele wereld. Uit de resultaten van deze onderzoeken blijkt onder meer het volgende:

• De vier ‘supersteden’ - Londen, New York, Parijs en Tokio - nemen een kwart van alle beleggingen in commercieel vastgoed in de 300 wereldsteden voor hun rekening. Bovendien zijn multinationals het vaakst in deze steden gevestigd.
• Diverse ‘overgangssteden’, zoals Sjanghai, Seoel en Peking, trekken in toenemende mate vastgoedkapitaal en bedrijfsactiviteiten aan. Sjanghai heeft voldoende potentieel om de komende jaren de status ‘superstad’ te bemachtigen.
• De Europese steden zijn zeer populair als het gaat om grensoverschrijdende vastgoedbeleggingen – alleen al Londen is goed voor 15 procent van de wereldwijde activiteiten. In de Verenigde Staten was sprake van een sterke groei van beleggingen in de secundaire steden. De vastgoedbeleggingsactiviteiten in de regio Asia Pacific worden gedomineerd door slechts zeven steden: Tokio, Hongkong, Singapore, Seoel, Sjanghai, Peking en Sydney. Deze steden nemen 70 procent van de totale beleggingsactiviteit in de regio voor hun rekening.
• San Francisco, Londen, Dubai, Sjanghai en Wuhan zijn de meest dynamische steden ter wereld, zo blijkt uit de City Momentum Index van JLL.
• Onderzoek naar Afrika ten zuiden van de Sahara toont aan dat Accra, Addis Abeba en Lagos tot de snelst groeiende steden ter wereld behoren. Nairobi – de ‘Silicon Savannah’ van Afrika – komt naar voren als regionale stuwende kracht op het gebied van technologie. Luanda is de duurste stad ter wereld om kantoorruimte te huren.

Sven Bertens, Senior Analist Research bij JLL: “Binnen het Cities Research Center bundelen we onze expertise wat betreft onderzoek naar steden op een aantrekkelijke en toegankelijke manier. Door gegevens te visualiseren kan men verschillende steden, artikelen en blogs met elkaar vergelijken om zich zo een beeld te vormen van en inzicht te krijgen in deze dynamische locaties. Uit deze analyse blijkt bijvoorbeeld dat alle Nederlandse Randstedelijke markten onderdeel uitmaken van de volwassen markten. Tezamen met de ‘supersteden’ zijn deze verantwoordelijk voor 60 procent van het totale bruto binnenlands product in de 300 grootste steden. Ook zien we dat de middelgrote ‘volwassen’ en ‘overgangssteden’ een belangrijkere positie innemen als het gaat om grensoverschrijdende vastgoedbeleggingen. De gewenste risicodiversificatie van beleggers zorgt ervoor dat deze steden meer dan de helft van alle grensoverschrijdende vastgoedbeleggingen naar zich toetrekken. Kortom, wij denken dat het Cities Research Center een belangrijke aanvulling is bij het nog beter doorgronden van de wetenschappelijke kennis over steden.” 

JLL Global 300: vastgoedbeleggingsvolumes naar volwassenheid van de markt (2011-2013)