Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Beleggingen in logistiek en industrieel vastgoed winnen weer terrein in tweede kwartaal 2012


Stijging Europese transactievolumes met 56 procent bevestigt interesse beleggers, blijkt uit onderzoek Jones Lang LaSalle • Het totale beleggingsvolume steeg in het tweede kwartaal van 2012 tot 2,2 miljard euro; 56 procent meer ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het volume over het eerste halfjaar van 2012 lag 20 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. • Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn samen goed voor 65 procent van het totale volume. Wat betreft het internationale kapitaal dat wordt belegd in Europees logistiek en industrieel vastgoed waren beide landen gezamenlijk verantwoordelijk voor 80 procent van het totale beleggingsvolume. • Beleggers tonen nog steeds interesse in de Benelux, de Scandinavische landen en de belangrijkste markten in Centraal- en Oost-Europa, maar er is een gebrek aan hoogwaardige objecten. De belangstelling voor de Zuid-Europese markten blijft terughoudend. • Internationaal kapitaal dat werd belegd in Europees vastgoed bedroeg in totaal ruim € 1 miljard. Dit is slechts een fractie minder dan het volume dat Britse beleggers investeerden in vastgoed (€ 1,1 miljard). • Rendementsniveaus in de belangrijkste markten blijven in 2012 naar verwachting stabiel.

Uit de actuele gegevens van Jones Lang LaSalle over logistieke en industriële beleggingen blijkt dat beleggers nog altijd aanzienlijke belangstelling hebben voor de Europese markten. Na een gematigd begin van 2012 stegen de volumes in de loop van het tweede kwartaal tot € 2,2 miljard; een toename van 56 procent vergeleken met het kwartaal ervoor. Desondanks lag het beleggingsvolume over het gehele eerste halfjaar 20 procent lager dan in het eerste halfjaar van 2011.

“Hoewel de Europese markt voor logistiek en industrieel vastgoed veel hinder ondervindt van de hernieuwde spanningen in de eurozone, is er nog altijd veel belangstelling van beleggers voor hoogwaardige, inkomsten genererende beleggingsmogelijkheden in de belangrijkste markten. Hierdoor lagen de volumes gedurende de eerste zes maanden van dit jaar 45 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2008”, aldus Bas Geijtenbeek, Head of Logistics and Industrial Jones Lang LaSalle Nederland.

Toegenomen beleggingsactiviteit Europese topmarkten
Het aandeel van de twee grootste Europese markten (het Verenigd Koninkrijk en Duitsland) steeg in het eerste halfjaar van 2012 naar 65 procent, terwijl dat over heel 2011 slechts 50 procent bedroeg. Voor beide markten was er, vergeleken met het eerste halfjaar van 2011, sprake van toegenomen beleggingsactiviteit in de eerste zes maanden van 2012. In het Verenigd Koninkrijk stegen de beleggingsvolumes met 4 procent, in Duitsland met maar liefst 63 procent. Ook elders in Europa stegen de volumes ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011, zoals in Frankrijk (+14%), Polen (+43%) en Rusland (+40%). In alle overige markten was sprake van een afname.

“Beleggers bleven geïnteresseerd in de Benelux, de Scandinavische landen en de belangrijkste markten in Centraal- en Oost-Europa. Tegelijkertijd vormde een gebrek aan hoogwaardige, goed renderende objecten in deze markten de voornaamste reden voor de gematigde activiteit in de eerste zes maanden van 2012. Ook in Nederland was dit duidelijk zichtbaar. Het beleggingsvolume in het eerste halfjaar van 2012 bedroeg circa € 204 miljoen, een daling van 45 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011. Ook in Nederland zien we een sterke vraag naar kwalitatief hoogwaardig beleggingsproduct waarbij de focus voornamelijk ligt op hoogwaardige locatie. Dit specifieke product is momenteel nauwelijks beschikbaar. Enige uitzondering was de aankoop door het Belgische WDP van  een hoogwaardige logistieke/industriële portefeuille bestaande uit acht objecten met een totaaloppervlak van 150.000 m² vvo van Bouwbedrijf Van de Ven”, aldus Geijtenbeek.

Internationale beleggers zijn nog altijd geïnteresseerd in Europese logistieke en industriële vastgoedobjecten. Zij investeerden in het eerste halfjaar van 2012 een bedrag van ruim € 1 miljard. Hiermee waren de internationale beleggers, op de Britse investeerders na, de sterkste beleggersgroep. Het grootste deel van het internationale kapitaal werd geïnvesteerd in het Verenigd Koninkrijk (60 procent van het totaal) en Duitsland (20 procent); wat aantoont dat hoogwaardige objecten op toplocaties de voorkeur hebben.

Aanvangsrendementsindex naar 7,5 procent in tweede kwartaal 2012
“De toprendementen voor veel markten bleven over het algemeen stabiel. Toch leidde de toenemende selectiviteit bij voorzichtige beleggers halverwege dit jaar tot een sterkere polarisatie van de markten. In plaats van een beweging in één richting was er vergeleken met het jaar ervoor duidelijk sprake van zowel opwaartse als neerwaartse veranderingen”, aldus Sven Bertens, Researcher bij Jones Lang LaSalle Nederland.

De gewogen netto-aanvangsrendementsindex voor Europese logistieke toplocaties van Jones Lang LaSalle steeg in het tweede kwartaal van 2012 met 10 basispunten (bp) naar 7,50 procent, dit na vier opeenvolgende kwartalen zonder verandering. In Duitsland zette de aanhoudende rendementsdaling voort. Binnen alle grote logistieke markten in Duitsland daalde het netto-aanvangsrendement met 10 tot 15 bp. Daar tegenover stonden licht stijgende rendementsniveaus in Glasgow (+25 bp), Milaan (+15 bp), Moskou (+25 bp), Parijs (+20 bp) en Stockholm (+25 bp). Waar de aanhoudende interesse in logistiek vastgoed en de schaarste aan goed beleggingsproduct in 2011 een prijsstijging in het prime segment tot gevolg gehad, zijn de netto-aanvangsrendementen in het tweede kwartaal van 2012 in Nederland stabiel gebleven.

In de regio Amsterdam-Schiphol vallen de netto-aanvangsrendementen momenteel binnen een bandbreedte van 6,60 tot 7,10 procent. In de regio Rotterdam liggen de aanvangsrendementen 10 basispunten hoger en vallen binnen een bandbreedte van 6,70 tot 7,20 procent. Voor de regio’s Noord-Brabant en Noord-Limburg geldt momenteel een bandbreedte van 6,80 tot 7,30 procent.

Een algemene afname van de rendementsniveaus in combinatie met dalende huurprijzen leidde in het tweede kwartaal van 2012 tot een marginale krimp in de groei van kapitaalwaarde op jaarbasis. Dit wordt overigens niet beschouwd als een algemene tendens, aangezien het rendementsniveau in de meeste markten naar verwachting tot eind dit jaar stabiel blijft. “Kijkend naar de tweede helft van het jaar, dan is er ook goed nieuws: de stemming suggereert dat er meer activiteit mogelijk is, aangezien beleggers steeds vaker kiezen voor vastrenderende waarden in plaats van aandelen”, merkt Bertens op.​