Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Beleggingsvolume Europese bedrijfsruimtemarkt in 2011 na vier jaar weer op recordhoogte


Jaarlijks transactievolume bijna € 10 miljard, alleen topjaren 2006 en 2007 waren beter volgens onderzoek van Jones Lang LaSalle • Jaarvolume bedraagt € 9,9 miljard, 18 procent meer in vergelijking met het voorgaande jaar • In Nederland verdubbelde de beleggingsactiviteit in 2011 naar circa € 550 miljoen • De Britse, Franse en Duitse markten nemen € 6 miljard van het totale volume voor hun rekening • Volumes in Midden- en Oost-Europa groeien met 156 procent tot € 630 miljoen

Amsterdam, 12 maart 2012 – Het Europese beleggingsvolume op de bedrijfsruimtemarkt bleef groeien in het laatste kwartaal van 2011. Met ongeveer € 3 miljard aan transacties werd het hoogste kwartaalvolume sinds het laatste kwartaal van 2007 bereikt. Het totale jaarvolume kwam daarmee op € 9,9 miljard, een stijging van 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en het derde grootste jaarlijkse transactievolume ooit; alleen 2006 en 2007 waren beter.

"De eindcijfers over 2011 laten zien dat ondanks de vele economische tegenslagen, er nog steeds veel vraag is naar Europees bedrijfsmatig vastgoed. De stijgende vraag wordt vooral veroorzaakt doordat steeds meer beleggers deze mogelijkheid ontdekken, met name wereldspelers die op zoek zijn naar uitbreiding van hun logistieke portefeuille in Europa", zegt Bas Geijtenbeek, Head of Industrial & Logistics van Jones Lang LaSalle Nederland.

Gunstig effect Benelux
De transacties op de bedrijfsruimtemarkt waren onevenwichtig verdeeld over de regio. Engeland, Duitsland en Frankrijk bleven de markten waarop de meeste transacties plaatsvonden. Deze landen namen meer dan € 6 miljard voor hun rekening, ofwel meer dan 60 procent van het totale jaarvolume. Bas Geijtenbeek zegt hierover: “Beleggingsactiviteiten namen in de loop van de tweede helft van het jaar toe. Beleggers gingen zich richten op markten met een breed aanbod aan verhandelbaar vastgoed, dat als 'veilige haven' wordt beschouwd. De enorme concurrentie rond het beperkte aanbod van hoogwaardig vastgoed op die drie grootste Europese binnenlandse markten
pakte bovendien gunstig uit voor de naastgelegen Benelux, waar het jaarvolume met 126 procent steeg tot € 820 miljoen. In Nederland verdubbelde de beleggingsactiviteit in 2011 naar circa € 550 miljoen. Het volume werd vooral gesterkt door twee portefeuilleverkopen van C1000 Vastgoed en Wereldhave.”

De grootste groei deed zich in 2011 voor op de Centraal-Europese markten (CEE), waaronder de Tsjechische Republiek, Hongarije, Polen en Slowakije. Het transactievolume bedroeg € 630 miljoen; 156 procent meer dan in 2010. Dit betekent dat 6 procent van het Europese bedrijfsruimtevastgoed werd belegd in de CEE, het hoogste percentage ooit. Hoewel de uiteindelijke cijfers worden vertekend door twee grote portefeuilledeals in de Tsjechische Republiek, die bijna 54 procent van het CEE-totaal uitmaakten, is de aanhoudende interesse van beleggers in de regio duidelijk zichtbaar.

De volumes in Rusland bleven bijna 50 procent achter op de fantastische resultaten van 2010. De kansen op deze markt blijven beperkt en dit zorgt ervoor dat de beleggingsactiviteiten er zeer volatiel blijven. Toch is er veel belangstelling voor hoogwaardige institutionele beleggingen, wat ook blijkt uit het grote aantal deals dat op dit moment nog in de pijplijn zit. Ondanks een daling van het jaarvolume met 9 procent, noteerden de Scandinavische landen het derde grootste volume van Europa en blijft er veel belangstelling om in deze regio te beleggen. Scandinavische pensioenfondsen en internationale beleggers zoeken hier naar alternatieven voor de door de euro gedomineerde markten. De Scandinavische regio wordt wel beïnvloed door het beperkte productaanbod op deze markt.

Piek in grensoverschrijdende beleggingen
Grensoverschrijdende beleggingen domineerden 2011 met een totaal van € 6,5 miljard aan transacties. Dit staat gelijk aan 65 procent van het Europese totaal, een flinke stijging na de 34 procent van 2010. Deze piek werd vooral veroorzaakt door structurele veranderingen in de logistieke markt die leidden tot een meer volwassen institutionele industriële markt. Het Europese beleggingsvolume bestond in 2011 voor 38 procent uit internationale beleggingen, wat beduidend meer was dan de 13 procent van 2010 en de laatste piek uit 2005 (30 procent). Meer dan de helft van het kapitaal werd belegd in Engeland, gevolgd door Duitsland met 17 procent. Investeringen door beleggers elders in Europa, inclusief landen als Rusland, Italië en Spanje, benadrukken de sterke aantrekkingskracht van modern logistiek vastgoed.

Het gewogen Europese netto aanvangsrendement tijdens de laatste drie kwartalen van 2011 bleef onveranderd staan op 7,40 procent. Dit ondanks het feit dat de jaarrendementen op verschillende markten onder druk stonden door de aanhoudende sterke concurrentie op de markt voor hoogwaardig vastgoed. "Wij verwachten dat de rendementen in 2012 over het algemeen onveranderd blijven. Nu de verwachtingen over huurgroei naar beneden zijn bijgesteld, zal de waardevermeerdering dit jaar beperkt blijven”, licht Sven Bertens, Researcher Jones Lang LaSalle Nederland, toe. "Desalniettemin verwachten we dat beleggingsactiviteiten in de bedrijfsruimtemarkt in lijn blijven met het niveau van afgelopen jaar en vooral zullen worden aangejaagd door het aantrekkelijke directe rendement. Aan de andere kant zouden de risico's die de schuldencrisis in de eurozone met zich meebrengt, van grote invloed kunnen zijn op het aantal transacties."

– einde bericht