Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

City Momentum Index geeft overzicht van 20 meest dynamische steden ter wereld


 

De aanwezigheid van commercieel vastgoed draagt direct bij aan het succes van een stad. Dat blijkt uit de door JLL ontwikkelde City Momentum Index (CMI). Steden als San Francisco, Londen, Dubai, Shanghai en Wuhan bieden op de korte termijn een sterk sociaaleconomisch klimaat in combinatie met commerciële dynamiek in de vastgoedmarkten. Deze steden bieden hierdoor een stevige basis voor succes op de langere termijn. Met de City Momentum Index gaat JLL verder dan de traditionele, statische economische classificaties en identificeert de dieperliggende factoren die kenmerkend zijn voor de meest dynamische steden.

Sven Bertens, Senior Researcher bij JLL legt uit: "De dynamiek van een stad gaat over veel meer dan alleen de groei van het bruto binnenlands product (bbp). De werkelijke kracht van zeer dynamische steden schuilt in factoren als innovatiesnelheid en het faciliteren van moderne bedrijven, in combinatie met nieuwbouwprojecten, de prijsbeweging van vastgoed en beleggingen in vastgoed van buitenlandse beleggers en bedrijven."

"De nieuwe City Momentum Index biedt een fris, uniek en diepgaand perspectief en identificeert de kenmerken en signalen die bepalend zijn voor veranderingen in de dynamiek van een stad. De City Momentum Index onderscheidt zich van gangbare indexen die voornamelijk uitgaan van historische prestaties. Er wordt juist gekeken naar factoren die bepalend zijn voor de toekomstige prestaties van een stad. Met name de factoren die de dynamiek van infrastructuur, connectiviteit en innovatie bepalen, zijn volgens ons doorslaggevend voor de toekomstige keuzes als het gaat om locaties en investeringen. Zowel beleggers als bedrijven moeten er echter wel rekening mee houden dat sterke dynamiek zowel risico's als kansen met zich meebrengt."

Steden op het Europese vasteland zijn ondervertegenwoordigd in de top van de lijst en laten minder dynamiek zien, vergeleken met opkomende steden. Toch beschikken diverse sterke en succesvolle Europese steden over eigenschappen voor succes op de langere termijn. Dit wordt onderstreept door de aanhoudend hoge instroom van vastgoedkapitaal. Zo onderscheiden Parijs, Berlijn en de Nederlandse Randstad zich succesvol op het gebied van onderwijs, innovatie, duurzaamheid en transparantie. Ze tonen aan dat hun kracht ligt in het ontwikkelen van talent en nieuwe technologieën. Een stad als Kopenhagen wordt gekwalificeerd als een van 's werelds sterkste 'groene' steden.

Sven Bertens vervolgt: "De Randstad scoort op een aantal facetten buitengewoon goed. Een van de sterkste eigenschappen is de aanwezigheid van diverse science clusters, zoals in Leiden, Amsterdam en Utrecht. Hierdoor onderscheidt de regio zich sterk op het gebied van innovatie. Dit wordt bevestigd door de Innovation Cities Global Index van 2thinkknow. Wereldwijd neemt de regio, op basis van deze index, een negende positie in en Europees een zesde."

 "De meeste indexen geven uitsluitend een statisch beeld van de concurrentiepositie van steden. De City Momentum Index daarentegen biedt inzicht in de onderliggende dynamiek van een stad, het aanpassingsvermogen en de kenmerken van de vastgoedmarkt. De index kijkt op een geheel eigen wijze naar de combinatie van variabelen op de korte termijn en blijvende karakteristieken op de lange termijn. Zeker op de lange termijn scoort de Randstad goed. Dit wordt mede veroorzaakt door de buitengewoon goede kennisinstellingen en de aanwezigheid van technologie gerelateerde ondernemingen. Kortom, de Randstad zal zijn concurrentiepositie in de Europese subtop zeker weten te behouden."