Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Wereldwijde vastgoedbeleggingen in retail stijgen in 2020 naar verwachting tot $ 180 miljard per jaar


Jones Lang LaSalle publiceert vandaag het rapport Redefining Retail Investment. De presentatie van het rapport vindt plaats tijdens de Retail Real Estate World Summit 2012 van de International Council of Shopping Centers (ICSC), die deze week wordt gehouden in Shanghai.

 
Uit het rapport blijkt dat in de afgelopen tien jaar wereldwijd meer dan $ 1 biljoen omging in transacties in retailvastgoed. Sinds 2004 bedroegen wereldwijde de directe beleggingen in retailvastgoed jaarlijks gemiddeld meer dan $ 100 miljard. In 2011 bereikten de jaarlijkse volumes een omvang van $ 122,5 miljard. Grensoverschrijdende beleggingen waren in 2011 goed voor bijna de helft van alle retailbeleggingen, terwijl dat in 2004 nog maar voor een kwart van alle transacties gold. Het percentage grensoverschrijdende beleggingen blijft ook de komende jaren goed voor circa de helft van het totaal aan beleggingen in retail. In 2020 ligt het jaarlijkse beleggingsvolumes naar verwachting tussen de $ 160 miljard en $ 180 miljard, een toename van 30 tot 50 procent ten opzichte van 2011.
 
Arthur de Haast, hoofd International Capital Group bij Jones Lang LaSalle: “Het aantal regio’s waar in retailvastgoed wordt geïnvesteerd, is wereldwijd toegenomen doordat groeimarkten als China, Brazilië en Turkije steeds meer internationale beleggers aantrekken. Door de kwalitatieve verbetering en toegenomen beschikbaarheid van gedegen winkelobjecten en winkelcentra, toenemende liquiditeit en verdere toename van transparantie in de vastgoedwereld, worden retailbeleggingen aantrekkelijker voor internationaal kapitaal.”
 
Michael Niemira, Vice President of Research en Chief Economist bij ICSC: “De stijgende kansen voor beleggingen in retailvastgoed - zo blijkt uit het rapport van Jones Lang LaSalle - worden nog versterkt doordat steeds meer landen zogenoemde REIT’s toepassen als beleggingsvehikel. Een Real Estate Investment Trust is transparant en maakt beleggen eenvoudig. Hierdoor is het aantal REIT’s de afgelopen veertig jaar spectaculair gegroeid. Inmiddels bieden 27 landen een dergelijke financiële constructie aan. Zeven landen - China, India, Indonesië, Nigeria, Kenia, Vietnam en Zuid-Afrika - overwegen de introductie van een REIT. Gemakkelijke verkrijgbaarheid van grensoverschrijdend en nationaal kapitaal plus een sterke consumentenbasis moeten de komende tien jaar een solide platform bieden voor de groeiende wereldwijde retailvastgoedmarkten.”
 
Er komt meer evenwicht in kapitaalstromen naar de regio Asia-Pacific, vanwege gunstige demografische ontwikkelingen en de groei van de middenklasse. In 2020 is Asia-Pacific naar verwachting goed voor 26 procent van de wereldwijde beleggingsvolumes in retail, tegen 22 procent op dit moment en slechts 11 procent halverwege de jaren 2000. Het rapport voorspelt dat de volumes in Noord- en Zuid-Amerika tussen nu en 2020 rond de 33 procent blijven liggen. EMEA neemt in 2020 circa 41 procent voor zijn rekening, op dit moment is dat 45 procent.
 
Als gevolg van deze ontwikkeling zullen institutionele beleggers hun belang in retail vergroten om zo te profiteren van gunstige demografische ontwikkelingen en een groeiende ‘consumentenklasse’. Bovendien is het defensieve karakter van de retailsector een aantrekkelijke factor in periodes van onzekerheid. Dit blijkt uit de groei van het percentage retailbeleggingen dat steeg van 19 procent in 2007 tot bijna 30 procent in 2011. Het totale aandeel van retail in vastgoedbeleggingen zal tot 2020 stijgen naar ongeveer 30 procent. Zowel institutionele als particuliere beleggers willen profiteren van het groeipotentieel van zich ontwikkelende consumentenmarkten.
 
Retail Real Estate Momentum Index
In het rapport komt ook de Retail Real Estate Momentum Index voor het eerst aan de orde. Deze index biedt een overzicht van de twintig landen met de grootste dynamiek in retailvastgoed. China en India voeren de lijst aan. Ook landen in Zuidoost-Azië, zoals Indonesië, Vietnam, Thailand en Maleisië, en Latijns-Amerika, zoals Brazilië, Peru en Chili, staan hoog genoteerd. Turkije, Rusland en Kazachstan staan eveneens in de index.

 

David Hand, hoofd Investment for China bij Jones Lang LaSalle zegt in een reactie op de index: “Dat China een aantrekkelijke en spannende markt is voor beleggers uit de hele wereld staat buiten kijf. China wordt naar verwachting niet alleen de grootste consumentenmarkt, de omvang van de markt voor vastgoedbeleggingen in 2020 wordt geschat op $ 15 miljard per jaar. Binnen de wereld van retailbeleggingen neemt de globalisering toe, aangespoord door een ontluikende middenklasse, snelle verstedelijking, een sterke toename van de consumptie en een aanzienlijke uitbreiding van de retail-infrastructuur. Het is een sector om de komende tien jaar in de gaten te houden.”