Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Jones Lang LaSalle brengt sentiment onder niet-beursgenoteerde Europese fondsen over duurzaamheid in beeld


 In opdracht van INREV – de European Association of Investors in Non-listed Real Estate Vehicles – heeft Jones Lang LaSalle’s Energy and Sustainability Services (ESS) onderzoek uitgevoerd over het sentiment ten aanzien van duurzaamheid onder de bij de INREV aangesloten vastgoedfondsen. In dat onderzoek is tevens gekeken naar de verwachtingen van grote institutionele eindbeleggers ten aanzien van duurzaamheid en naar de eisen die zij stellen aan fondsbeheerders. Het rapport, dat onlangs is gepubliceerd, belicht diverse barrières die overwonnen moeten worden, wil de industrie op dit terrein wezenlijke vooruitgang boeken.

Volgens het rapport wordt de industrie onder andere gehinderd door gebrek aan de juiste trainingsmogelijkheden, inconsistente terminologie en meeteenheden en een overaanbod van duurzaamheidsinitiatieven. Daarnaast is er nog altijd weinig bewijs dat verbeteringen op het gebied van duurzaamheid de prestaties van vastgoedfondsen zullen stimuleren. Matthias Thomas, CEO van INREV: “Beleggers en fondsbeheerders werken er hard aan om duurzaamheidsaspecten de juiste aandacht te geven, maar dit rapport laat zien dat een aantal elementaire bouwstenen nog verbeterd moet worden om ervoor te zorgen dat deze initiatieven door de industrie productiever kunnen worden geïntegreerd.”

Elsbeth Quispel, Head of Sustainability Services van Jones Lang LaSalle, voegt hieraan toe: “Dit onderzoek maakt duidelijk dat Europese vastgoedbeleggers en fondsbeheerders duurzaamheid als een essentieel onderwerp beschouwen. Wat dat betreft is duurzaamheid inmiddels wel de hype voorbij. Hoewel een aantal vooruitziende ondernemingen substantiële vooruitgang boekt, zal het tempo van de vooruitgang voor de gehele sector afgeremd worden door gebrek aan een aantal kritieke factoren, zoals opleidingsmogelijkheden, gemeenschappelijke normen en meeteenheden, en een helder commercieel belang om duurzame investeringen te doen. Dankzij onze inspanning is INREV’s Sustainability Working Group nu in staat een reeks nieuwe initiatieven te ontwikkelen om haar leden op deze essentiële terreinen te helpen, hen in staat te stellen barrières te overwinnen en daardoor uiteindelijk de duurzaamheidsprestaties van de fondsen te verbeteren.”
 
Link naar het rapport.