Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Volume winkelvastgoedbeleggingen in Europa stijgt 35 procent


Jones Lang LaSalle rapporteert over 2011 sterke resultaten voor beleggingen in winkelvastgoed ondanks de aanhoudende economische onzekerheid. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat het totale transactievolume in Europa boven de 28 miljard euro zal uitkomen, een toename van 35% ten opzichte van 2010. Eerder dit jaar voorspelde Jones Lang LaSalle al dat het beleggingsvolume aanzienlijk zou toenemen en de volumes van 2009 en 2010 zou overstijgen die toen uitkwamen op respectievelijk € 12,3 en € 20,7 miljard.

In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland was er de meeste activiteit in winkelvastgoedbeleggingen. Ondanks een sterk tweede halfjaar voor Duitsland voert het Verenigd Koninkrijk de lijst aan. De aankoop van Trafford Centre in Manchester door Capital Shopping Centres, ter waarde van ruim € 1,8 miljard, was in 2011 de grootste deal op de Britse markt. Het totale volume in Duitsland werd in het vierde kwartaal opgestuwd doordat TIAA-CREF (het pensioenfonds voor Amerikaans onderwijspersoneel) Perlacher Einkaufs Passagen (PEP Einkaufszentrum) voor meer dan € 400 miljoen overnam van RREEF.

Frankrijk en Zweden hadden beide een sterk laatste kwartaal. In Frankrijk werd een portefeuille van Carrefour Property voor € 365 miljoen overgenomen door La Française AM, een beleggingsfonds waarin Crédit Mutuel Nord een meerderheidsbelang heeft. In het vierde kwartaal kocht het Zweedse AMF Fastigheter, de vastgoedtak van het Zweedse pensioenfonds AMF, een portefeuille met drie winkelcentra in Stockholm. De vorige eigenaar van deze portefeuille was Centeni, eigendom van de Royal Bank of Scotland.

Richard Dallinga, directeur Retail van Jones Lang LaSalle Nederland: “In 2011 was de Europese retailbeleggingsmarkt sterk in beweging. Beleggingsstromen en prijsniveaus worden vooral bepaald door nationale economische ontwikkelingen en stabiliteit. Slechts vijf landen waren gezamenlijk goed voor circa 75 procent van het totale transactievolume in winkelvastgoed. Naast polarisatie van geografische aard zagen we in 2011 een sterke concentratie op prime vastgoed. In Nederland is het beleggingsvolume op de winkelmarkt in 2011 uitgekomen op € 1,4 miljard. Dit ligt op het niveau van het vijfjarig gemiddelde. De Europese trend van toenemende beleggingsvolumes in winkelvastgoed zien wij in Nederland niet terug, maar ten opzichte van andere beleggingscategorieën blijven winkels interessant. Het volume liet in 2011 een daling zien ten opzichte van 2010, dit werd met name veroorzaakt doordat 2010 een uitzonderlijk goed jaar was vanwege omvangrijke verkopen door Unibail-Rodamco. In 2010 werd voor € 2,2 miljard aan winkelvastgoed verkocht, dat was toen een stijging van 80% ten opzichte van 2009 (€ 1,2 miljard). Wel signaleren wij de groeiende behoefte aan prime winkelvastgoed. Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in vastgoed binnen A1-winkelgebieden. Kwalitatief minder sterke locaties en steden buiten de Randstad laten beleggers links liggen. Dit heeft zijn weerslag op volumes en waardes. Het verschil tussen de vraag naar A1-locaties en naar locaties in aanloopstraten wordt groter.”

Jones Lang LaSalle verwacht dat ook in 2012 het winkelvastgoedbeleggingsvolume verder zal stijgen en dat wederom een beperkt aantal landen en voornamelijk A1-locaties bepalend zullen zijn voor het totale Europese volume. Wel zal er, ongeachte het land, ook aandacht zijn voor sterke buurt- of wijkcentra en dan met name voor toekomstbestendige locaties met een realistisch huurprijsniveau. Deze aanpak ondersteunt beleggers bij het herkennen van mogelijkheden buiten de belangrijkste markten waarop de meerderheid zich richt en zal uiteindelijk hogere langetermijnwinsten opleveren.