Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Vastgoedonderzoek van Jones Lang LaSalle wijst Portugal aan als waarschijnlijke winnaar EK2012


Portugal, momenteel vijfde op de wereldranglijst van de FIFA, wordt naar verwachting winnaar van het aanstaande Europese kampioenschap voetbal, zo blijkt uit vastgoedonderzoek van Jones Lang LaSalle. De onderzoekers hebben op basis van de vastgoedprincipes, zoals huurprijzen, leegstandcijfers en beleggingsrendement in Europese landen, een voorspelling gedaan van wie het beste zal presteren tijdens het EK2012.

Ondanks de positie van Portugal in Groep B, de beruchte ‘poule des doods’ met onder meer Duitsland, Nederland en Denemarken, volgt uit een analyse van Europese vastgoedcijfers ten tijde van eerdere toernooien dat Portugal hoogstwaarschijnlijk goed gaat presteren bij het toernooi van 2012. Portugal zal uiteindelijk misschien zelfs Europees kampioen worden, dankzij een nipte overwinning in de finale op Kroatië.

Op basis van een aantal vastgoedprincipes, waaronder beleggingsrendement, huurprijzen en leegstandscijfers, blijft de eeuwige underperformer Engeland in de race tot de halve finales, samen met Rusland.

Gek genoeg komen zowel huidig Europees kampioen en wereldbekerwinnaar Spanje als toernooispecialist Duitsland, beide favorieten voor het kampioenschap, naar verwachting niet verder dan de poulefase en worden zij uitgeschakeld door outsiders voor wie andere vastgoedprincipes gelden.

Verwacht wordt bovendien dat thuisvoordeel dit jaar niet opgaat. Gastlanden Polen en Oekraïne, volgens de FIFA met respectievelijk een 65e en een 50e plaats geclassificeerd in de onderste gelederen, komen naar verwachting niet verder dan de poulefase.

Robert Stassen, hoofd EMEA Capital Markets Research bij Jones Lang LaSalle:

“Terwijl de ogen overal ter wereld zijn gericht op voetbalvedetten als Ronaldo, Rooney en Robben, levert een nadere bestudering van vastgoedprincipes per land interessante patronen op in toernooiuitslagen uit het verleden. Dat betekent dat we op basis van vastgoedprestaties kunnen voorspellen wie op het veld het beste zal presteren. Misschien is het puur fantasievoetbal, maar het kan handig zijn voor degenen die de uitslagen proberen te voorspellen. Het geeft bovendien het belang aan van goed inzicht in de vastgoedpraktijk.

 

Voorspellingen van Jones Lang LaSalle voor Euro 2012:

Groep A - Van oudsher presteren landen met hogere aanvangsrendementen in industrieel en logistiek vastgoed beter en slagen ze erin de poulefase door te komen. Vanwege aanvangsrendementen van tien procent of meer voor industrieel vastgoed in Rusland en stijging van de toprendementen in Griekenland in de afgelopen 12 maanden, verwachten we dat Polen en Tsjechië in deze ronde zullen worden uitgeschakeld.

Groep B - Tijdens recente EK-toernooien eindigden landen met hogere leegstandscijfers voor kantoorpanden hoog in de poulefase. Op basis van deze trend, de substantiële hoeveelheid vastgoed in ontwikkelingen en de lage gebruikerstransactievolumes, winnen Portugal en Nederland naar verwachting van Denemarken en Duitsland met leegstandscijfers van respectievelijk 12 en
17 procent, tegenover 10 procent in Denemarken en 8 procent in Duitsland.

Groep C - In het verleden presteerden landen met hoge kapitaalwaarden en huurprijzen in de kantorensector op het veld het beste. Als deze trend zich in 2012 voortzet zou Spanje, momenteel bovenaan de wereldranglijst van de FIFA, er niet in slagen te winnen in deze groep. De groep zou worden aangevoerd door Kroatië, op de voet gevolgd door Italië, ondanks recente geruchten over omkoping op nationaal niveau. Ierland zou op basis van de vastgoedcijfers worden uitgeschakeld.

Groep D - Het is interessant te zien dat landen die er minder rooskleurig voorstaan als het gaat om opbrengsten in retailvastgoed op het veld juist wél goed presteren. De aanhoudende bezuinigingsmaatregelen in een groot deel van Europa beïnvloeden de consument en dat heeft zijn weerslag op vastgoedontwikkelingen. Het positieve consumentenmilieu in Zweden suggereert dat dit land wel eens zou kunnen verliezen van Engeland en Frankrijk, waar opbrengsten voor retailvastgoed naar verwachting lager liggen. Ook Oekraïne zou het afleggen tegen Engeland en Frankrijk.

Voorspelling knock-outfase:

Kwartfinales - De eerste knock-outfase werd voorheen bepaald door de groei van de kapitaalwaarde in de industriële sector. Landen met de sterkste groei wisten dan ook door te dringen tot de halve finales. Dankzij een groeiende industriële sector in Midden- en Oost-Europa verslaan Rusland en Kroatië respectievelijk Nederland en Frankrijk, waar de markten volwassener zijn. Ondanks de sombere voorspelling van 0 procent groei voor Engeland is dat voldoende om door de halve finales te komen, omdat de kapitaalwaarden in de Italiaanse industriesector afnemen. De wedstrijd tussen Portugal en Griekenland wordt spannend, maar verwacht wordt dat Portugal gaat winnen.

Halve finales – Voor de uitslag van de halve finale waren de huren voor prime kantoorruimte tijdens voorgaande toernooien doorslaggevend, de slotfase werd bereikt door landen met zogenoemde gunstige gebruikersmarkten. Vanwege een beperkt aanbod staan de huurprijzen in het centrum van Londen onder druk, waardoor Engeland, met prijzen van meer dan 1.200 euro per vierkante meter per jaar, het aflegt tegen Portugal, waar de tophuren met 200 euro per vierkante meter per jaar slechts een zesde daarvan bedragen. Een aanzienlijke huurgroei in Moskou in 2011 levert Kroatië voor het eerst een finaleplaats op, aangezien dat land Rusland zal verslaan.

Finale – Wat betreft groep D zijn, op basis van resultaten uit het verleden, de prestaties binnen de retailmarkt richtinggevend voor de uiteindelijke winnaar. Deze keer staan in de finale landen met de beter presterende A1-winkellocaties en hogere tophuren. Hierdoor zou de finale wel eens een spannende wedstrijd kunnen worden, aangezien tophuren voor A1-locaties in Kroatië en Portugal elkaar niet veel ontlopen en respectievelijk 1.020 en 1.080 euro per vierkante meter per jaar bedragen. Dit zou betekenen dat Portugal na een spannende nek-aan-nekrace nipt de overwinning behaalt en één plaats hoger eindigt dan in 2004, toen Portugal als tweede eindigde.

Robert Stassen, hoofd EMEA Capital Markets Research bij Jones Lang LaSalle:

“Ondanks een kwakkelende economie met voor de komende jaren een verwachte negatieve groei van het bbp presteert Portugal van oudsher goed tijdens Europese voetbaltoernooien. In 2008 bereikten ze de kwartfinales, in 2004 werden ze tweede en in 2000 drongen ze door tot de halve finale. Naar onze verwachting zullen ze het dit jaar nóg beter doen.

Verder is het interessant om te zien hoe een vastgoedanalyse kan leiden tot verrassende resultaten. De voorspellingen voor de matige prestaties van huidig Europees en wereldkampioen Spanje en van toernooispecialist Duitsland, respectievelijk 1e en 2e op de FIFA-wereldranglijst, wijken dus af van de algemeen gangbare opvattingen. Hieruit blijkt wel dat de vastgoedwereld, net als een voetbalwedstrijd, verrassende wendingen kan nemen.”