Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Hotelbeleggingsvolume laat ook in 2014 aanhoudende groei zien vanwege wereldwijde vraag van beleggers

• Stijging van het totale Europese hoteltransactievolume in 2013 met 17 procent tot € 9,7 miljard.  • Aanhoudende verkoop van te zwaar gefinancierde beleggingsobjecten kan rekenen op brede belangstelling van beleggers.  • Goede resultaten hotelexploitatie


In 2013 stegen de transactievolumes op de hotelbeleggingsmarkt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) met 17 procent tot € 9,7 miljard. In 2014 neemt de groei naar verwachting toe met meer dan 20 procent, zo blijkt uit recente cijfers in het Hotel Investment Outlook report van de Hotel & Hospitality Group van Jones Lang LaSalle (JLL H&H).

“Nu het vertrouwen in herstel en groei binnen heel EMEA stijgt, verwachten we dat het hotelbeleggingsvolume in de regio in 2014 met meer dan 20 procent toeneemt tot circa € 11,8 miljard. Hoewel markten zich in verschillende fasen van de herstelcurve bevinden, is het onderliggende sentiment veel positiever. Dat leidt tot toenemende belangstelling voor hotelbeleggingen”, aldus Iris van de Beek, Senior Hotel Consultant van Jones Lang LaSalle.
 

 

Er dienen zich mogelijkheden aan vanwege de aanhoudende verkoop van te zwaar gefinancierde beleggingsobjecten die in handen zijn van kredietverleners. Daarnaast is er een aantal private equity-fondsen dat het einde van hun levensloop nadert. Verder verwacht JLL H&H dat hotelketens hun ‘asset light/asset right’-strategie voortzetten. Dit kan leiden tot een toename van beleggingsobjecten die worden afgestoten, waarbij eigenaren kunnen profiteren van de positieve stemming bij beleggers.

 

“In 2013 hebben we al meer grensoverschrijdende beleggingen waargenomen van met name in de Verenigde Staten gevestigde private equity-fondsen die zich voornamelijk richten op de grote markten in Europa. Ze doen dit omdat de situatie op hun thuismarkten weer in de buurt komt van de vorige beleggingspiek. Ook beleggers uit Azië willen graag profiteren van de situatie op de Europese vastgoedmarkt nu deze regio - vergeleken met hun thuismarkten - zeer aantrekkelijke rendementen en groeivooruitzichten voor de middellange termijn biedt. De afgelopen twaalf maanden hebben meer Chinese beleggers voet op Europese bodem gezet. We verwachten dat deze ontwikkeling zich voortzet, aangezien het aantal bezoekers en toeristen vanuit China toeneemt”, volgens Van de Beek.
 
In 2013 was het Verenigd Koninkrijk de meest liquide markt met een aandeel van 37 procent en een beleggingsvolume van € 3,5 miljard. Dit resultaat was grotendeels afkomstig van drie grote portfoliotransacties in het eerste kwartaal. Vooruitkijkend zet deze positieve ontwikkeling zich naar verwachting voort met een voor 2014 verwachte stijging van de RevPAR in Londen van 4 procent.
 
Met 18 procent ofwel € 1,7 miljard was Frankrijk goed voor het op een na hoogste aandeel in het totale transactievolume binnen de regio EMEA. Van belang waren de verkoop van een aantal grote beleggingsobjecten en enkele opmerkelijke portefeuilletransacties – waaronder Groupe du Louvre en Mandarin Oriental Paris. Vanwege de omvang van sommige van deze transacties in 2013 zien we voor 2014 geen sterke groei in de Franse hotelmarkt.
 
De Duitse hotelsector blijft een van de meest gewilde Europese bestemmingen voor exploitanten en beleggers, omdat de sector zal blijven profiteren van de sterke marktomstandigheden in deze regio. Op dit moment wordt de branche nog gedomineerd door institutionele beleggers. Voor 2014 verwachten we dat de belangstelling ook bij andersoortige beleggers groot zal zijn. Dat blijkt ook uit het feit dat Duitsland binnen Europa de op twee na meest liquide markt is wat betreft hoteltransactievolumes.
 

 

“Ook in Nederland zien we sinds 2010 een toenemende beleggingsdynamiek binnen de hotelsector. In 2013 werd een recordbedrag belegd in Nederlands hotelvastgoed. Het totale beleggingsvolume bedroeg hierdoor € 510 miljoen, een stijging van 254 procent. Van het totale beleggingsvolume had 85 procent betrekking op hotels in Amsterdam. De grootste hoteltransactie in 2013 was de verkoop van het NH Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. NH Hotels verkocht dit hotel voor € 157 miljoen aan AXA Real Estate. Ook voor 2014 verwachten we dat de interesse in hotelvastgoed doorzet. Hierdoor zal 2014 een afwisselend en spannend jaar voor de branche worden”, concludeert Van de Beek.