Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Kantoorlocatie Amsterdam Zuidas vaart eigen koers

Zuidas Kantorenmonitor van Jones Lang LaSalle laat bovenmaatse prestaties zien van kantoorlocatie Amsterdam Zuidas


In de eerste zes maanden van 2013 is er in Nederland voor circa 388.000 m² kantoorruimte opgenomen door gebruikers. Dit is het laagste opnamevolume van de afgelopen tien jaar gedurende dezelfde periode. De Amsterdamse kantoorlocatie Zuidas is de enige locatie die sterk afwijkt van dit beeld. Het opnamevolume op de Amsterdamse Zuidas bedroeg in de eerste zes maanden van 2013 circa 18.300 m², dit is ruim boven het vijfjarig gemiddelde van 11.600 m² gedurende dezelfde periode. De eigen koers van kantoorlocatie Amsterdam Zuidas wordt bevestigd in de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor die Jones Lang LaSalle in opdracht van Dienst Zuidas opstelt.

Ook het kantorenaanbod op de Zuidas staat haaks op het landelijke beeld. Het huidige kantorenaanbod in Nederland, circa 7,24 miljoen m², ligt bijna 10 procent boven het vijfjarig gemiddelde aanbod van circa 6,6 miljoen m². Het kantorenaanbod op de Amsterdamse Zuidas bedroeg medio 2013 circa 55.100 m², ruim 26 procent onder het vijfjarig gemiddelde van 74.600 m². Het verschil in actueel leegstandspercentage is eveneens groot. Op de Amsterdamse Zuidas bedraagt het huidige leegstandspercentage circa 8,5 procent tegen een gemiddelde leegstand in Nederland van circa 14,8 procent.

Door de sterke prestaties van kantoorlocatie Zuidas blijft de interesse van internationale kantoorgebruikers groot. Zo tekende South Stream Transport onlangs een huurcontract voor circa 4.200 m² voor haar nieuwe Europese hoofdkantoor in kantoorgebouw UN Studio. CRH, marktleider in constructiematerialen voor de bouwsector, tekende een huurcontract voor 1.600 m² kantoorruimte voor haar nieuwe regionale hoofdkantoor in kantoorgebouw The Rock.

Ook de interesse van buitenlandse beleggers voor de Zuidas blijft groot. Zo vonden er in het eerste half jaar van 2013 twee grote beleggingstransacties plaats. Het Duitse Union Investment kocht het nog te bouwen hoofdkantoor van Akzo Nobel voor circa € 82 miljoen en het in Luxemburg gevestigde Victory Advisors kocht kantoorgebouw Atruim aan de Strawinskylaan voor naar verluidt bijna € 100 miljoen.

Klaas de Boer, Directeur van Dienst Zuidas: “De grote verschillen tussen de marktdynamiek op de Amsterdamse Zuidas en die in de rest van Nederland bevestigt ook nu weer de sterke concurrentiepositie van de Zuidas. Het lage leegstandspercentage zorgt zelfs voor een nieuwe uitdaging want grote kantoorvloeren voor nieuwe kantoorgebruikers zijn hier schaars. Maar dat is natuurlijk ook een kans voor ontwikkelaars en beleggers want het is één van de weinige kantoorlocaties in Nederland waar behoefte is naar nieuwbouw. De Zuidas zal daarom blijven groeien, niet alleen met kantoren, maar ook met woningen en hotels. De kracht van deze locatie is immers de optimale bereikbaarheid, gecombineerd met een unieke mix van functies en faciliteiten. Dat is dé basis voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat.”

Sander van Winterswijk, Head of Leasing Offices van Jones Lang LaSalle voegt hier aan toe: “Wij zien dat locaties met een goede bereikbaarheid, zowel met de auto als met openbaar vervoer, veel beter presteren dan afgelegen monofunctionele kantoorlocaties. De mix van functies en de internationale exposure van de Zuidas waarborgen de aantrekkelijkheid van de locatie voor nieuwe, vaak internationale, partijen zoals South Stream Transport. Uniek voor Nederland is dat op de Zuidas schaarste aan het ontstaan is door de beperkte realisatie van nieuwbouw. Dit uit zich nu al in dalende incentives en als gevolg daarvan een stijgende effectieve huurprijs.”