Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Update Jones Lang LaSalle: gevolgen economische crisis voor wereldwijde commerciële vastgoedmarkten


Amsterdam, 28 mei 2009 – In de nieuwste editie van Jones Lang LaSalle’s Global Market Perspective geven experts van Jones Lang Lasalle een wereldwijd perspectief op de huidige stand van zaken van commercieel vastgoed en de invloed van de aanhoudende krediet- en economische crisis hierop.

De belangrijkste actuele ontwikkelingen zijn:
• Stabiele of verbeterende economische cijfers. Hoewel de aandelenmarkten en het vertrouwen van consumenten en bedrijven de afgelopen maanden zijn verbeterd, moet nog blijken of deze trend zal voortduren. Terwijl de economie in de eurozone met 2,5% kromp in vergelijking met het vorige kwartaal, kromp de Nederlandse economie met 2,8%. Toch valt te concluderen dat de stimuleringsmaatregelen van verschillende landen effect hebben
• Een herstel van de marktwaarde van vastgoedinvesteringsfondsen (REIT’s). De prestatie van deze fondsen vormt een kritieke ijkmaat van hoe investeerders ten opzichte van de commerciële vastgoedmarkten staan. De marktwaarde van vastgoedinvesteringsfondsen is in de zes maanden eindigend in februari met 80 procent afgenomen, maar heeft sindsdien 60 procent teruggewonnen.
• Institutionele beleggers wijzen meer middelen toe aan commercieel vastgoed. We zien dat pensioenfondsen en dotatiekapitaal meer middelen aan vastgoedinvesteringen beginnen toe te wijzen.
• Particuliere beleggers klaar om te markt te betreden. Uit recent onderzoek van Jones Lang LaSalle blijkt dat een aantal professionele Nederlandse particuliere beleggers zich gepositioneerd heeft om aankopen te doen op de vastgoedbeleggingsmarkt. Dit vanwege enkele aantrekkelijk geprijsd opportunities die op de markt komen. Ook enkele Duitse fondsen laten zich weer zien op de Europese beleggingsmarkt.
• De bereidheid van banken om leningen te verstrekken. Het verschil tussen de Libor (London InterBank Offered Rate) en de OIS (Overnight Index Swap), dat afneemt naarmate banken meer bereidheid tonen tot het verstrekken van leningen, stond op 7 mei op 75 basispunten, het laagste niveau sinds 4 augustus 2008. Uit de Euro Area Bank Lending Survey van de Europese Centrale Bank bleek dat het nettopercentage van banken die strakkere kredietnormen voor zakelijke leningen hanteren, is gedaald tot 43 procent in het eerste kwartaal van 2009, lager dus dan de 64 procent in het vierde kwartaal van 2008.
• Het vermogen van bedrijven om gebruik te maken van de kapitaalmarkten. Bedrijven vanuit de hele wereld en over het volledige ratingspectrum doen aan schulduitgiftes op aantrekkelijke niveaus en in een recordtempo.
• De algehele gezondheid van het bedrijfsleven. Ook de kredietmarkten zenden positieve signalen uit over de gezondheid van het bedrijfsleven.