Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Nederlandse hotelmarkt blijft interessant voor vastgoedbeleggers

Stijgende activiteit en nieuwe spelers op Amsterdamse hotelmarkt


Amsterdam, 8 juli 2013 – Ondanks de recessie en de aanhoudende economische onzekerheid blijft er vanuit vastgoedbeleggers veel belangstelling voor de Nederlandse hotelmarkt, vooral voor kwaliteitshotels in Amsterdam. Het beleggingsvolume op de hotelmarkt bedroeg in 2012 voor heel Nederland € 200 miljoen. Naar verwachting zal dat volume in 2013 ruim substantieel worden overschreden, met al een gerealiseerd beleggingsvolume van € 197 miljoen gedurende de eerste helft van het jaar. Met name Duitse fondsen en institutionele beleggers die zoeken naar diversificatie zijn sterk gericht op stabiele hotelmarkten zoals in Nederland. De vijf grootste hoteltransacties in 2012 betroffen Holiday Inn in Eindhoven, SS Rotterdam Cruise Hotel in Rotterdam, Hampshire American Hotel Amsterdam, The Convent Hotel Amsterdam en zeer recent de verkoop van het NH Krasnapolski hotel in Amsterdam. De gegevens zijn afkomstig uit de rapporten ‘Hotel Intelligence Netherlands 2013’ en ‘Hotel Intelligence Amsterdam 2013’ van Jones Lang LaSalle die uitgebreide informatie bieden over zowel de Nederlandse als de Amsterdamse hotelmarkt.

Stabiele bezoekersaantallen
Nederland laat sinds 2009 een stabiele groei zien van het aantal hotelbezoekers. In 2012 kwam het aantal uit op 31,4 miljoen, een groei van 2,3 procent ten opzichte van 2011. Hoewel Nederland populairder is geworden bij buitenlandse toeristen, is bijna 70 procent van de overnachtingen afkomstig van Nederlandse bezoekers. Buitenlandse hotelgasten zijn voornamelijk afkomstig uit Duitsland, België, Groot Brittannië en Frankrijk. Er is een sterke groei van gasten afkomstig uit opkomende economieën zoals China (+30%), Brazilië (+23%) en Rusland (+25%).

In 2012 bereikte het aantal Amsterdamse hotelbezoekers met 5,34 miljoen en 9,80 miljoen overnachtingen, een nieuw record. Voor 2013 staat de MICE-markt (meetings, incentives, conferences, en exhibitions) in Amsterdam onder druk, onder andere door de afwezigheid van de AutoRAI en als gevolg van het economische klimaat. Desondanks blijft het aantal hotelbezoekers naar verwachting op peil door onder meer de inhuldiging van koning Willem Alexander, de activiteiten rondom het 400 jarige bestaan van de grachtengordel, 125 jaar Koninklijk Concertgebouw en de heropening van het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum.

Groei Amsterdamse hotelmarkt
De Amsterdamse hotelmarkt bestond begin 2013 uit 398 hotels met ongeveer 24.000 hotelkamers. De markt wordt gedomineerd door drie en vier sterren hotels die samen bijna 70 procent van de totale hotelmarkt omvatten. Ondanks de economische crisis blijft de Amsterdamse hotelmarkt ook de komende jaren groeien. De verwachting is dat er zowel in 2013 als in 2014 ruim 1000 hotelkamers bijkomen, voor 2015 staan op dit moment ruim 700 nieuwe hotelkamers gepland. Ook een aantal nieuwe ketens vestigt zich de komende jaren in Amsterdam. PPHE opent nog deze zomer een art’otel, dit lifestyle hotel is gevestigd aan de Prins Hendrikkade dicht in de buurt van het Centraal Station en heeft ruim 100 kamers. Het eerste Europese Hyatt Place Hotel opent eind 2013 op Schiphol met 330 kamers. In 2015 opent Motel One zijn eerste Nederlandse hotel op de Zuidas met 280 kamers.

Herkomst eigenaren vier en vijf sterren hotels
Uit onderzoek van Jones Lang LaSalle onder vier en vijf sterren hotels in Amsterdam (12.400 kamers) blijkt dat op dit moment ruim de helft van de eigenaren afkomstig is uit Europa. Vooral Duitse beleggers zijn actief op de Amsterdamse hotelmarkt. Union Investment kocht in 2011 het recent geopende Crowne Plaza Amsterdam Zuid (207 kamers) en Deka Immobolien kocht het American Hotel aan de Leidsekade. Ruim 25 procent van de Amsterdamse hotels in het hogere segment is in bezit van Nederlandse eigenaren, 20 procent van de eigenaren is afkomstig uit de Verenigde Staten en 5 procent uit Azië. Bijna de helft van de Amsterdamse vier en vijf steren hotels is in bezit van hotelketens. 

De rapporten zijn hier te downloaden: