Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Leegstandspercentage Amsterdamse Zuidas opnieuw gedaald

Halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor van Jones Lang LaSalle rapporteert leegstandspercentage van 7,9 procent


Amsterdam, 11 maart 2013 - Gedurende 2012 is het aanbod van kantoorruimte op de Amsterdamse Zuidas teruggelopen tot het laagste niveau sinds 2005. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor die Jones Lang LaSalle in opdracht van Dienst Zuidas opstelt. Het aanbod bedroeg eind 2012 circa 51.500 m² vvo. Dit komt overeen met een leegstandspercentage van 7,9 procent. Dit ligt ver onder het gemiddelde in zowel Amsterdam als Nederland van respectievelijk 15,0 procent en 14,4 procent.

Ook de opname op de Zuidas is gedurende het jaar 2012 verder afgenomen van circa 28.000 m² in 2011 verhuurbaar vloeroppervlak naar 19.000 m² in 2012. De grootste transactie in 2012 betrof de uitbreiding van Spaces met 8.400 m² in het kantoorgebouw Vivaldi Offices II.

Doordat weinig kantoorgebruikers op de Zuidas vertrokken, was de zogenoemde netto-absorptie in 2012 positief. Dit betekent een groei van de voorraad in gebruik. De door internationale partijen gebruikte kantorenvoorraad groeide eveneens en bedroeg eind 2012 31 procent.

Klaas de Boer, Directeur van Dienst Zuidas: “De interesse vanuit internationale partijen om zich te vestigen op de Zuidas blijft hoog. Van de gebruikte kantoren wordt nu ruim 30 procent bezet door internationale partijen. Dit laat zien dat de Zuidas kan concurreren met andere grote Europese kantorenlocaties. De nieuw gestarte kantoor-, hotel- en woningenontwikkelingen op de Zuidas zullen dit alleen maar verder versterken.”

Na een relatief lange periode met weinig bouwactiviteiten zijn er momenteel twee projecten (Deloitte, 40.000 m² vvo en AkzoNobel, 13.500 m² vvo) in aanbouw. Daarnaast verwacht men begin 2014 te starten met het nieuwe hoofdkantoor van Stibbe (14.400 m² vvo). Los van deze ontwikkelingen creëert het lage leegstandspercentage momenteel enige schaarste aan kwalitatieve kantoorruimte. Dit oplopende tekort heeft er nu al toe geleid dat er op de Zuidas geen passend aanbod was voor een aantal zoekende kantoorgebruikers.

Sander van Winterswijk, Head of Agency Nederland van Jones Lang LaSalle: “Internationale partijen zijn zeer te spreken over de gunstige ligging van de Zuidas ten opzichte van de luchthaven en het historische centrum van Amsterdam. In vergelijking met andere toplocaties kent Amsterdamse Zuidas relatief korte reistijden. Ondanks het feit dat er op dit moment weinig kwalitatief aanbod is, blijft er een aanhoudende vraag van kantoorgebruikers bestaan. Hierbij kijken zij zowel naar bestaande- als nieuwe kantoorruimte. Op termijn heeft dit echter wel een mogelijk prijsopdrijvend effect.”