Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Toenemende vraag naar kleinschalige logistieke bedrijfsruimte op Brabantse vastgoedmarkt

• Aanbod kantoren stijgt; schaarste aan modern logistiek vastgoed


Vandaag presenteert Jones Lang LaSalle haar visie op de Brabantse vastgoedmarkt tijdens het Brabant Vastgoed 2013 congres dat vandaag plaatsvindt in Eindhoven. Pim Macke, Head of Strategic Advisory van Jones Lang LaSalle en spreker op Brabant Vastgoed 2013: “Terwijl de kantorenmarkt in Brabant blijft kampen met een toenemend aanbod, zien wij de kansen op de vastgoedmarkt voor bedrijfsruimten, en met name voor logistiek vastgoed, enorm toenemen. De opkomst van e-commerce stuwt de vraag naar logistiek vastgoed. Gecombineerd met de aanhoudende schaarste aan modern logistiek vastgoed biedt dit kansen voor nieuwbouw in de logistieke hubs in Zuid-Nederland.”

Op de kantorenmarkt ziet de vastgoedadviseur toenemende concentratie op toplocaties in het centrum van de vier grote steden (Eindhoven, Tilburg, Breda, ’s-Hertogenbosch) vanwege goede bereikbaarheid en een hoog voorzieningenniveau met winkels, horeca en andere faciliteiten.

Sterke concentratie van de dynamiek op Noord-Brabant
Het totale beleggingsvolume in de bedrijfsruimtemarkt over de afgelopen zes jaar (2007-2012) bedraagt in totaal € 4,7 miljard. 22 procent van dit totale volume is gerealiseerd op de Noord-Brabantse bedrijfsruimtemarkt. De goede gebruikersperspectieven (lage leegstand en aanhoudende interesse van gebruikers) en de stabiele rendementen zorgen dat de regio, ook voor de nabije toekomst, interessant blijft voor beleggers.

De belangrijkste trend die de kansen op de vastgoedmarkt voor bedrijfsruimten bepaalt is naast internationalisering en schaalvergroting vooral de verdere ontwikkeling van e-commerce. In toenemende mate oriënteren gebruikers zich hoofdzakelijk op de zuidelijke markt. Hierdoor toonde het opnamevolume logistiekvastgoed in 2012 met name in de zuidelijke provincies een sterke toename. Deze trend houdt naar verwachting ook in 2013 aan, wat gebruikers, gezien de beperkte beschikbaarheid van modern aanbod, dwingt om te kijken naar built-to-suit oplossingen. Uiteraard biedt dit, binnen enkele hubs,  ook kansen voor speculatieve nieuwbouw.