Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Jones Lang LaSalle rapporteert huurprijsontwikkelingen Nederlandse winkelvastgoedmarkt

• Ontwikkeling winkelhuurprijzen blijft gemiddeld achter bij inflatie. • Groei boven inflatie alleen in de allerbeste en allergrootste winkelsteden.• Actieve binnenstedelijke ontwikkelingen maken winkelgebieden aantoonbaar sterker.


 

Jones Lang LaSalle rapporteert over 2012 een verdere daling van de huurprijzen op de Nederlandse winkelvastgoedmarkt. De huurprijzen voor winkelunits op A1-winkellocaties daalden gemiddeld circa 0,9 procent. Voor het derde jaar op rij was er ook in 2012 een groot verschil tussen de vraag naar winkelunits in A1-winkelgebieden in de grote steden en de vraag naar winkelunits in A1-winkelgebieden in middelgrote en kleine steden. De gemiddelde huurprijs in de grote steden (met meer dan 100.000 inwoners) daalde met 0,1 procent. De gemiddelde huurprijs van winkelunits op A1-winkellocaties in kleinere steden nam af met circa 1,6 procent. Ten opzichte van inflatie is er over de gehele linie een daling die samenhangt met een laag consumentenvertrouwen en teruglopende bestedingen in het non-food segment.
 
Alleen tophuurprijzen van solitaire winkelruimten in de grootste winkelsteden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Haarlem) tonen nog een lichte groei. In alle overige steden houdt de ontwikkeling van tophuurprijzen de inflatie niet of nauwelijks bij. Het topsegment, de steden en winkelgebieden waar met name de internationale retailers zich op richten, wordt hiermee steeds kleiner.
 

 

De sterkste groei van tophuren in 2012 is geregistreerd in de volgende winkelstraten: De tophuren  van de vijf belangrijkste Nederlandse A1-winkellocaties zijn:
1. Beursplein in Rotterdam 1. Kalverstraat in Amsterdam - € 3.050
2. Kalverstraat in Amsterdam 2. Beursplein in Rotterdam - € 1.800
3. Grote Houtstraat in Haarlem 3. Grote Staat in Maastricht - € 1.675
4. Oude gracht in Utrecht 4. De Lange Elisabethstraat in Utrecht - € 1.650
5. Demer in Eindhoven 5. Spuistraat in Den Haag - € 1.450

 

Opvallend is dat de winkelstraten waarin tophuurprijzen worden gerealiseerd in een aantal steden aan het veranderen is. Zo is het Beursplein in Rotterdam de Lijnbaan voorbijgestreefd. Het kernwinkelgebied van Rotterdam verschuift langzaam oostwaarts richting Coolsingel en verder richting Hoogstraat. Grootschalige ontwikkelingen zoals Forum Rotterdam en de Markthal zullen dit nog versterken. Deze projecten bieden grote winkeloppervlakken, een product dat (internationale) retailers zoeken en moeilijk kunnen vinden in de relatief kleinschalige historische Nederlandse binnensteden. In Utrecht is de Oudegracht sterk in opkomst ten opzichte van de Lange Elisabethstraat. Dit komt door een toename van het aantal grote (internationale) retailers dat een geschikt pand kan vinden op de Oudegracht. De Oudegracht is een sterk voorbeeld van een winkelstraat met een ideale mix van een grote passantenstroom  en een optimale "beleving". Ook het centrum van Utrecht zal door een aantal succesvolle projecten in het hart van het kernwinkelgebied, zoals de ontwikkeling van het Vredenburgblok (Hoog Catharijne), verder worden versterkt.
Richard Dallinga, Directeur Retail van Jones Lang LaSalle Nederland zegt hierover: “Jones Lang LaSalle registreert jaarlijks de huurprijsontwikkeling van bijna 200 winkelstraten in 80 steden. Over 2012 bleven de winkelhuurprijzen gemiddeld bijna onveranderd ten opzichte van vorig jaar hoewel er grote verschillen zijn tussen de steden. Wat wij zien is dat steden succesvol winkelend publiek kunnen aantrekken als zij actief de binnenstad blijven ontwikkelen. Dit gaat niet alleen om nieuwe ontwikkelingen, maar ook om het samenvoegen van panden, het verbeteren van winkelroutes, het aantrekkelijker maken van de openbare ruimte en parkeergelegenheden. Steden als Rotterdam en Utrecht laten zien dat dit aantoonbaar bijdraagt aan een sterke, aantrekkelijke binnenstad.”