Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Eindhoven

High Tech Automotive Campus in Helmond verkocht aan Bouwbedrijf Van de Ven

• Renovatie / nieuwbouw op zeven hectare groot terrein
• Samenwerking diverse partijen voor uitbreiding van de High Tech Automotive Campus


Benteler Engineering Services BV heeft haar eigendom van het vastgoed dat in het hart ligt van de High Tech Automotive Campus in Helmond (HTAC), verkocht aan Bouwbedrijf Van de Ven voor een bedrag van circa € 10 miljoen. De verkoop omvat twee percelen met een totale omvang van 70.000 m² met daarop een kantoorgebouw van zo’n 13.000 m² en een aantal bedrijfsruimten van in totaal circa 6.000 m².

Benteler Engineering Services BV heeft bij de verkoop een langjarige huurovereenkomst met Bouwbedrijf van de Ven gesloten voor circa 1.500 m² kantoorruimte en circa 3.000 m² bedrijfsruimte. Bouwbedrijf Van de Ven zal één van de bedrijfsgebouwen op het HTAC terrein herontwikkelen tot moderne, duurzame test- en productieruimten voor zowel Benteler Engineering Services BV als voor het nieuwe Automotive Facility Building (AFB) dat is bestemd voor het huisvesten van ‘incubators’ in de automotive industrie. Ook zal circa 1,5 hectare van het terrein door Van de Ven Bouwgroep aan de gemeente Helmond worden vervreemd, die ook een langjarige huurovereenkomst heeft gesloten voor een deel van het kantoorgebouw.

De HTAC is ontwikkeld op het voormalige NedCar/Volvo terrein in Helmond. Voor de HTAC is het van belang bedrijven en instellingen met een grote innovatieslagkracht op het terrein te huisvesten om zo een flinke stap te kunnen maken in het verder versterken van de automotive industrie in Nederland.

 
Frans Lipman, Managing Director van Benteler Engineering Services BV, zegt hierover: “Het in bezit hebben van de campus is geen kernactiviteit van ons bedrijf. Om een drijvende kracht achter de automotive industrie te zijn en te blijven, willen wij ons op onze kernactiviteiten richten en samenwerken met uiteenlopende innovatieve partijen die met ons op de HTAC gevestigd zijn.”

De toekomst van de HTAC
Naast Benteler, de gemeente Helmond en AFB dragen ook TNO, Fontys Hogeschool en een groot aantal andere ondernemingen bij aan de verdere versterking van de automotive industrie in (Zuid-) Nederland met onder andere innovatieprogramma’s, onderwijs en onderzoekfaciliteiten. Ook zijn er afspraken met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en de gemeente Helmond over de verdere ontwikkeling van de HTAC zoals over verdere ontwikkelingsmogelijkheden aan de zuidkant van de campus.
 
Belanghebbenden bij de verdere ontwikkeling van de High Tech Automotive Campus zijn naast de eigenaren, de al gevestigde ondernemingen en kennisinstituten vooral ook (semi)overheden zoals het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), Brainport en de provincie Noord Brabant. Naar het voorbeeld van de High Tech Campus Eindhoven zal er ook een Campus Site Management worden opgericht dat verantwoordelijk wordt voor onder meer het beheren van de vele faciliteiten op het terrein, de organisatie van evenementen en het werven van nieuwe ondernemingen voor de campus.

 
De transactie werd begeleid door VDB Advocaten Notarissen in Waalre. Jones Lang LaSalle heeft de afgelopen anderhalf jaar de verkoper, Benteler Engineering Services BV, geadviseerd bij de verkoop van haar eigendom. Eerder adviseerde Jones Lang LaSalle Philips bij de verkoop van de High Tech Campus Eindhoven, die in maart van dit jaar werd verkocht aan Chalet Group voor € 425 miljoen.