Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Vastgoed Amsterdam American Hotel verkocht aan Deka Immobilien

Hampshire Hospitality verkoopt het 175 kamers tellende hotel via een sale & leaseback-overeenkomst


Het American Hotel aan de Leidsekade 97 in Amsterdam is verkocht aan Deka Immobilien GmbH die in deze transactie handelde uit naam van zustermaatschappij WestInvest Gesellschaft für Investmentfonds mbH. De verkoopprijs wordt niet bekendgemaakt. De verkoop betreft een 'sale & leaseback'-constructie. Dit houdt in dat verkoper Hampshire Hospitality met WestInvest een terughuurovereenkomst heeft gesloten voor een periode van 25 jaar.

Etienne Verkerk, CEO van Hampshire Hospitality zegt over de verkoop: "De verkoop van het Amsterdam American Hotel is in lijn met onze strategie om het vastgoed in onze portefeuille in balans te brengen met onze lease-, beheers- en franchiseobjecten en tegelijkertijd kapitaal vrij te maken voor verdere groei in de Benelux. Het feit dat we hebben gekozen voor een sale & leaseback-overeenkomst geeft aan dat we dit unieke object heel graag in onze portefeuille willen houden. We kijken uit naar een constructieve en vruchtbare samenwerking met WestInvest en Deka Immobilien."

Het American Hotel geniet al decennia lang een sterke reputatie en heeft een uitstekende ligging op het Leidseplein in het culturele centrum van Amsterdam. Het hotel in Jugendstil/Art Deco-stijl is een viersterrenhotel met 175 kamers dat in 1902 is ontworpen door de Nederlandse architecten Willem Kromhout en Herman Gerard Jansen. Het hotel is sinds 2005 in handen van Hampshire Hospitality[1]. Savills en Baker & McKenzie begeleidden de transactie in opdracht van Deka Immobilien GmbH. Jones Lang LaSalle adviseerde samen met Linklaters de eigenaar en gebruiker van het hotel, Hampshire Hospitality.

Nard Schuddebeurs, hoofd Capital Markets Residential, Retail en Hotels bij Jones Lang LaSalle concludeert: "De verkoop van het Amsterdam American Hotel toont aan dat er nog steeds grote vraag is naar eersteklas vastgoedobjecten in Nederland waarmee goede rendementen kunnen worden behaald. Om tot een prijs te komen die voldeed aan de verwachtingen van onze klant, hebben we ons uitvoerig verdiept in de operationele prestaties van het hotel in het verleden en de verwachtingen in de nabije toekomst. Doordat we goed op de hoogte zijn van de intenties van kopers uit heel Europa, konden we in de eindfase van het verkoopproces uiteindelijk de juiste partij aanbevelen en met hen tot overeenstemming komen. Er was veel interesse van beleggers in dit unieke object. Wij zien een toenemende vraag van investeerders naar beleggingen op de Amsterdamse hotelmarkt. Deze vraag wordt gedreven door de sterke resultaten die de hotelbranche de afgelopen twee jaar realiseert."

Jones Lang LaSalle begeleidde de transactie in opdracht van Hampshire Hospitality met een team van Capital Markets-specialisten uit Amsterdam en collega's van Jones Lang LaSalle Hotels in Londen. Jones Lang LaSalle Hotels is internationaal toonaangevend op het gebied van hoteltransacties en opereert vanuit wereldsteden als Londen, Parijs, Frankfurt, München, Düsseldorf en Amsterdam. De organisatie telt 265 specialisten die actief zijn in 20 verschillende landen, verspreid over 43 kantoren.

 

       einde –

 [1] Ontstaan uit de fusie tussen Eden Hotel Group en Hampshire Hotels in 2011