Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Vastgoedmarkten boeken wereldwijd gestaag vooruitgang met achtste opeenvolgende kwartaal van huurstijgingen

Rapporten Global Office Index en Global Market Perspective van Jones Lang LaSalle voorspellen gelijkblijvende aan- en verhuuractiviteiten in 2012


Terwijl wereldwijd de belangrijkste markten voor commercieel vastgoed nog altijd hinder ondervinden van de economische onzekerheid, zijn er ook gestaag verbeteringen waar te nemen. Dat blijkt uit een nieuwe serie mondiale prognoses van Jones Lang LaSalle. De Global Office Index van de vastgoedadviseur geeft aan dat het vierde kwartaal van 2011 het achtste opeenvolgende kwartaal is waarin de huren van topkantoren zijn gestegen. De stijging bedroeg 0,8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit komt neer op een groei van 6 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2010. De leegstand is wereldwijd met 13,6 procent gedaald tot het laagste niveau in de afgelopen twee jaar.

“De meeste vastgoedmarkten in de wereld handhaven zich goed en laten een opmerkelijke veerkracht zien, met name in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Ook in Canada, Australië, Duitsland en de landen in Noord-Europa is sprake van sterke cijfers”, aldus Jeremy Kelly, hoofd van het Global Research-team bij Jones Lang LaSalle en auteur van het rapport Global Market Perspective. “Nu de vastgoedmarkten in de grote financiële centra minder hard groeien, zorgt een beperkte ontwikkelpijplijn ervoor dat deze niet te veel uit balans raken.”

De Global Office Index van Jones Lang LaSalle volgt de huuractiviteiten op toplocaties in de 81 grootste kantorenmarkten in Noord- en Zuid-Amerika, Asia Pacific en Europa. De belangrijkste uitkomsten van de Jones Lang LaSalle Global Office Index Vierde Kwartaal 2011 zijn onder meer:

·        Huurprijzen stegen het sterkst in Noord- en Zuid-Amerika, met in het vierde kwartaal van 2011 een toename van 1,2 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, mede doordat verhuurders in de meeste markten geleidelijk aan meer zeggenschap kregen.

·        De markten in Asia Pacific zagen de huurstijging teruglopen van 2,5 procent in het derde kwartaal tot slechts 0,9 procent in het vierde kwartaal; dit is veroorzaakt door een afnemende vraag van gebruikers.

·       Ondanks de negatieve economische ontwikkelingen was er op de Europese kantorenmarkten sprake van enige verbetering in het vierde kwartaal, waarbij de huurprijsgroei na een feitelijke stop in het derde kwartaal steeg tot 0,4 procent.

·        De vooruitzichten voor 2012 zijn dat het volume aan gebruikerstransactie stabiel blijft met een verwachte huurprijsgroei in de meeste grote kantorenmarkten. Peking, Toronto en San Francisco voeren de lijsten aan met potentiële huurprijstoenames boven de 10%.

Beleggers, inmiddels bekend met de veerkracht binnen de kantorenbranche, blijven kiezen voor vastgoed vanwege de aantrekkelijke beleggingsverwachtingen in vergelijking met alternatieve beleggingen.

De Global Market Perspective laat in het vierde kwartaal van 2011 forse beleggingsvolumes zien op de beleggingsmarkten. Over heel 2011 werd in totaal 411 miljard dollar omgezet, 28 procent meer dan in 2010. De verwachte transactieniveaus voor 2012 komen overeen met die van 2011, met groeipotentieel in Noord- en Zuid-Amerika.

Arthur de Haast, Lead Director van de International Capital Group bij Jones Lang LaSalle voegt hier aan toe: “In de markten is sprake van een ‘flight-to-quality’, van oudsher gebruikelijk in onzekere tijden. Hierbij richten beleggers zich op topobjecten in grote steden met een stevige economische basis en/of het imago van ‘veilige haven’. Ondanks het feit dat er kapitaal beschikbaar is voor commercieel vastgoed zijn de financieringsmogelijkheden in 2012 wereldwijd beperkt. De waarde van het vastgoed loopt terug vanwege hogere aanvangsrendementen en het verschil tussen primaire en secundaire beleggingsobjecten wordt groter.”

Terwijl de vooruitzichten voor commercieel vastgoed voor 2012 gematigd zijn, uitzonderlijke tegenvallers in de financiële wereld daargelaten, blijven beleggingen in commercieel vastgoed en opnamevolumes naar verwachting op het niveau van 2011.

Noot voor de redactie:

Het Jones Lang LaSalle Global Market Perspective biedt een regelmatig overzicht van het effect van economische ontwikkelingen op de wereldwijde vastgoedmarkten. Het is een unieke combinatie van actuele gegevens van professionals in het veld en de informatie van onze toonaangevende onderzoeksorganisatie. Het nieuwste volledige rapport is in te zien op: http://www.joneslanglasalle.com/GMP/en-gb/Pages/GlobalMarketPerspective.aspx

De Global Office Index http://www.joneslanglasalle.com/MediaResources/Global/GMP/Global-Office-Index-Q4-2011.pdf van Jones Lang LaSalle volgt de huuractiviteiten op toplocaties in de 81 grootste kantorenmarkten in Noord- en Zuid-Amerika, Asia Pacific en Europa.

Actueel onderzoeksmateriaal van het bedrijf naar wereldwijde kapitaalmarkten is eveneens te vinden op een interactieve website. Voeg deze site toe aan uw favorieten voor de laatste gegevens en overzichten van de wereldwijde kapitaalmarkten.

Cijferoverzichten verkrijgbaar op aanvraag.

 

 

       einde bericht –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Jones Lang LaSalle

Jones Lang LaSalle (NYSE: JLL) is een financiële en professionele dienstverlener gespecialiseerd in vastgoed. De wereldwijde expertteams bieden geïntegreerde vastgoeddiensten aan klanten die continu op zoek zijn naar toegevoegde waarde door het bezit, het gebruik of het investeren in vastgoed. Met een omzet van meer dan $3,6 miljard in 2011, biedt de organisatie brede geïntegreerde vastgoed- en investment management expertise aan eigenaren, gebruikers en beleggers op lokaal, regionaal en mondiaal niveau in 70 verschillende landen, vanuit 1000 kantoren wereldwijd, waaronder 200 corporate kantoren. Jones Lang LaSalle is marktleider op het gebied van vastgoed- en corporate facility managementservices met wereldwijd een vastgoedportefeuille van circa 2,1 miljard m2. LaSalle Investment Management, het bedrijfsonderdeel dat investment managementactiviteiten voor haar rekening neemt, behoort tot één van ’s wereld grootste investment managementbedrijven ter wereld. Zij beheren een totaal vermogen van circa $47,7 miljard. Voor meer informatie kijk op onze website
www.joneslanglasalle.com.