Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Nieuws

Amsterdam

Jones Lang LaSalle Eindhoven grootste vastgoedadviseur in Zuid-Nederland

Jones Lang LaSalle Eindhoven realiseert grootste transactievolume in regio Zuid-Nederland


Amsterdam, 28 april 2009 – Jones Lang LaSalle Eindhoven is marktleider bij de aan- en verhuur van kantoorruimten op de Zuid-Nederlandse kantorenmarkt. Dit bleek afgelopen vrijdag uit de jaarlijkse ranglijst verhuurtransacties van vakblad Vastgoedmarkt. Een ranglijst die is samengesteld op basis van gebruikstransacties die gedurende 2008 aan Vastgoedmarkt zijn gemeld. Hieruit blijkt dat Jones Lang LaSalle, met haar kantoor gevestigd in Eindhoven, het grootste transactievolume in de regio Zuid-Nederland heeft gerealiseerd.

Update Eindhovense vastgoedmarkt
In vergelijking tot de andere vier grote steden is de kantorenmarkt in Eindhoven minder volatiel. Met uitzondering van het recordjaar 2007 lag het opnamevolume de afgelopen vijf jaar steeds nabij het vijfjarige gemiddelde van circa 67.000 m² vvo per jaar. In 2008 eindigde het opnamevolume net onder dit gemiddelde, namelijk op 62.900 m² vvo.

Door de afname van goederen en diensten en de stagnerende welvaartsgroei, staat 2009 bij veel kantoorgebruikers in het teken van concentratie, consolidatie en inkrimping. Als gevolg hiervan neemt de vraag naar kantoorruimte af, terwijl door negatieve netto absorptie (kantoorgebruikers laten meer ruimte achter dan dat zij opnemen) het aanbod van kwalitatief mindere kantoorruimte juist toeneemt. Op basis hiervan verwacht Jones Lang LaSalle dat het opnamevolume op de kantorenmarkt in Zuid-Nederland circa 30% lager zal uitkomen dan het volume van 2008. De betere locaties, zoals Eindhoven Centrum, tonen daarentegen naar verwachting een minder sterke daling van de vraag, waardoor de effecten op huurprijzen vooralsnog beperkt blijven.